ALV VTW stelt bindende beroepsregel vast voor matiging in bezoldigingen voor toezichthouders

24-04-2015 09:59

In de Algemene Ledenvergadering van de VTW op 20 april 2015  is door de leden een bindende beroepsregel vastgesteld voor een matiging in de bezoldiging van toezichthouders. Leden van de VTW zijn verplicht zich aan de maximale bezoldiging voor toezichthouders te houden.

Normen in de WNT 2
De WNT 2 is op 1 januari 2015 ingegaan. Hierin wordt het percentage voor de bezoldiging van leden van een RvC/RvT verhoogd naar 10% en voor voorzitters van een RvC/RvT naar 15%. De wet geeft dus ruimte aan toezichthouders in de gehele semipublieke sector om hun bezoldiging met 100% te verhogen. De percentages bedroegen eerst immers 5% en 7,5%.

Staffel/Regeling 2015 en verder
De minister voor Wonen en Rijksdienst stelt jaarlijks in de staffelregeling de maximale bezoldiging van bestuurders vast. Hij heeft echter besloten om de Regeling 2014 ook in 2015 te laten gelden. Bovendien gaan bij de Regeling 2016 hoogstwaarschijnlijk alleen de bezoldigingsklassen H, I en J omlaag. De overige klassen blijven ongemoeid.

Standpunt VTW bestuur
Het bestuur is tot de conclusie gekomen dat de percentagestijging in de WNT 2 te ruim is, gelet op de ontwikkelingen met betrekking tot de staffel. Leden van de VTW kunnen wel een hogere bezoldiging krijgen, welke doet recht aan de zwaarte van de functie en de investering in uren – maar dan wel maximaal tot ‘de geest van de WNT 2’, dus wat oorspronkelijk beoogd was. Als dat wordt doorgerekend, wordt de maximale stijging 54% in bezoldiging, in plaats van de wettelijk toegestane 100%. In de praktijk betekent dat een stijging in percentage voor: leden: 7,7% (in plaats van 10%) en voorzitters: 11,55% (in plaats van 15%).
De ledenvergadering heeft het voorstel met grote meerderheid aangenomen.

Signaal richting maatschappelijke omgeving
“We geven hiermee een signaal af richting de maatschappelijke omgeving,” zegt Heino van Essen, voorzitter van de VTW. “Onze leden vinden bovendien in grote mate dat toezichthouders een sobere en doelmatige bezoldiging horen te ontvangen. Wij vinden het wettelijk toegestane maximumbedrag voor toezichthouders te hoog. Daarom hebben wij voorgesteld om de bezoldiging voor VTW leden lager vast te stellen dan is toegestaan. De leden zijn verplicht om zich daaraan te houden.”


Veel gezocht