04 Masterclass “Toezicht op strategievorming in de volkshuisvesting”

30-03-2017 09:30 - 17:30
Beatrixgebouw, Jaarbeurs Utrecht

Specialisatie

6 PE-punten

 

Masterclass “Toezicht op strategievorming in de volkshuisvesting”

Verdiept uw inzicht in de specifieke kenmerken van strategievorming in de volkshuisvesting. Gaat nader in op de methodiek van scenarioplanning in een zich blijvend ontwikkelende omgeving. Bespreekt de rol van de RvC in het strategietraject.

 

Inhoud

Bij de woningcorporatie begint strategieontwikkeling met het concretiseren van de maatschappelijke doelstelling. Welke maatschappelijke functie – ofwel toegevoegde waarde – ziet de corporatie voor zichzelf weggelegd en voor wie? De nieuwe wet- en regelgeving heeft strakkere kaders gesteld. Daarbinnen is er speelruimte die de corporatie kan èn moet benutten. De governancecode onderstreept het belang van de maatschappelijke opdracht. Dat heeft implicaties voor het opereren van de RvC. Daarom is de VTW de actie “Toezicht met passie” gestart.

De maatschappelijke opgave is een wezenlijk onderdeel van het integraal strategisch beleid, dat alle aspecten van het business model van de corporatie adresseert, rekening houdend met externe ontwikkelingen en de interne uitgangssituatie van de corporatie. In de masterclass wordt een model geschetst voor het kijken naar en nader invullen van een toekomstgericht business model.

De omgeving van de corporatie is complex en continu in verandering. Scenarioplanning is een manier om meer vat te krijgen op relevante trends en de strategie daar regelmatig aan te toetsen en zo nodig bij stellen. Aan de hand van praktijkervaring van een corporatie die al lang met deze methode werkt, wordt scenarioplanning inzichtelijk gemaakt.

In de masterclass wordt uiteraard ook stilgestaan bij de rolneming van de RvC. Wanneer is de RvC in het strategietraject in beeld? Hoe acteert de raad dan? Hoe kan de raad een waardevolle sparringpartner zijn? Wie bepaalt uiteindelijk de hoogte van de lat?

 

Deelnemers

De masterclass richt zich op alle commissarissen die zich willen verdiepen in het proces van strategievorming bij corporaties en hun rol als commissaris in dit proces. 

                                                                                                          

Indicatief programma

 9.30 -  10.00   Ontvangst

10.00 – 12.30   Bepalen van de maatschappelijke positie en opgaven van de corporatie

  • Bepalen van de eigen maatschappelijke grondslag en te vertaling naar de maatschappelijke opgaven  
  • Omgevingsanalyse en dialoog met stakeholders als voeding
  • De rol van de RvC: betrokkenheid in het proces en hoe naar de maatschappelijke keuzen te kijken.

12.30 – 13.15    Lunchpauze

13.15 – 14.45    Integrale strategievorming als continu proces en het intern toezicht daarop

  • Het business model van de corporatie en de vertaling naar strategisch beleid
  • Het proces van continue strategievorming
  • De rol van de RvC: betrokkenheid in bij proces, inhoud en gedrag en hoe naar het strategisch beleid te kijken.

14.45 – 15.00   Pauze

15.00 – 16.30   Uitgelicht: werken met scenario’s

  • Kenmerken en nut van scenarioplanning
  • Scenarioplanning in de praktijk van Woonbedrijf Eindhoven

16.30 – 17.30    Het lokale spel met gemeenten, huurders en collega-corporaties

  • De plaats van strategievorming in de lokale planningscyclus
  • De implicaties voor de rolneming door de RvC.

17.30               Afsluiting

 

Inleiders          

Drs. A. (Arjen) Zandstra is manager Strategie en Beleid bij Wooncompagnie (corporatie in Kop van Holland). Hiervoor was hij partner bij RIGO Research en Advies waar hij tal van gemeenten en woningcorporaties hielp bij het ontwikkelen van woonbeleid en de vertaling daarvan in uitvoeringsstrategieën en prestatieafspraken. Voor VNG, VTW en Aedes schreef hij diverse handreikingen, namens KWH is hij visitator. Arjen was tot 2010 commissaris bij een corporatie

Drs. M. (Michiel) de Vries CMA MScMC is partner en mede-eigenaar van het adviesbureau Jester Strategy. Hij is grondlegger van het Strategic Control gedachtengoed, dat is beschreven in zijn boek “Strategic control: het professionaliseren van intern toezicht op strategievorming” (Kluwer, 2011). Michiel adviseert RvC’s en begeleidt organisaties op het vlak van strategievorming, scenarioplanning en risicomanagement.  Hij is verder docent aan de leergang Governance Essentials van de NCD Academy

Ir. W. (Wilbert) van Bakel is bij Woonbedrijf belast met strategie-      en organisatie-ontwikkeling. Hij ontwikkelde toekomstscenario’s en een early warningsysteem waarmee trends en ontwikkelingen worden gemonitord en de robuustheid van de koers jaarlijks wordt getoetst. Daarnaast fungeert Wilbert als bestuurssecretaris van de RvC.  

 

Wanneer en waar

De masterclass wordt gehouden op:

  • 30 maart 2017

De locatie is Beatrixgebouw tegenover de Jaarbeurs in Utrecht, gelegen nabij het CS.

 

Deelname

Het aantal deelnemers is minimaal 8 en maximaal 15. De masterclass staat open voor leden van de VTW alsook voor commissarissen die geen lid zijn van de VTW.

De kosten per deelnemer bedragen 615 euro voor leden van de VTW en 870 euro voor niet-leden van de VTW.    

Leden kunnen zich aanmelden via de aanmeldingslink.
Niet-leden kunnen zich aanmelden door een bericht te sturen naar bureau@vtw.nl.

Annulering voor leden en niet-leden is mogelijk door een bericht te sturen naar bureau@vtw.nl.

Na inschrijving geldt een wettelijke bedenktijd van 14 werkdagen waar binnen kosteloos geannuleerd kan worden.

 

Annuleringsvoorwaarden

Vanaf één maand tot twee weken voor aanvang van de masterclass brengen wij u 50% van de kosten in rekening, bij annulering korter dan twee weken voor aanvang van de masterclass 100% van de kosten.  U kunt zich natuurlijk altijd, zonder extra kosten,  laten vervangen door een collega commissaris; informeer ons hierover per mail.
De VTW behoudt zich het recht voor de datum van de workshop, de locatie of de kosten te wijzigen. Een inschrijving kan in dat geval kosteloos worden geannuleerd.

Voor meer informatie kunt u ons altijd bellen: 030 - 25 25 785.


Terug naar overzicht

Veel gezocht