Ledencongres

VTW Ledencongres "Opgaven en middelen. Hóe nu verder?" 

Op 8 oktober 2021 organiseert de VTW het jaarlijkse ledencongres over Opgaven en middelen corporatiesector. De aanleiding is het gelijknamige rapport dat in 2020 door drie ministeries en Aedes is uitgebracht. De conclusie is helder: corporaties komen in middelen zo'n 30 miljard tekort tekort tot 2035 om aan hun (maatschappelijke) opgaven te voldoen. 

Wat kunnen we als sector zelf doen om de opgaven zo goed mogelijk uit te voeren? De inzet vanuit de regio's is hierbij cruciaal. De centrale vraag is hierbij: hóe nu verder? Dit leidt tot de vervolgvragen: wat betekent dit voor de (toekomstige) huurders? En wat is de rol van het toezicht hierin?

Vanwege de coronamaatregelen heeft het VTW bestuur besloten om het congres online via Zoom te organiseren. Opening is om 10.00 uur. Het congres eindigt om 12.30 uur.

In de studio ontvangen dagvoorzitter Marijke Roskam en tafelheer Guido van Woerkom, voorzitter VTW diverse gasten in twee 'blokken'. 

In het eerste blok schuiven journalisten Joris Luijendijk en Floor Milikowski aan, evenals Martin van Rijn, voorzitter van Aedes. Luijendijk is bezig met de afronding van een nieuw boek over de "elitaire bubbel" en houdt de leden een spiegel voor. Milikowski publiceerde in 2019 'Een klein land met verre uithoeken' over de kloof tussen kansarm en kansrijk, tussen centrum en periferie, tussen macht en onmacht. Banen, kapitaal en hoogopgeleiden concentreren zich in een aantal grote steden. Op andere plekken verdwijnt werkgelegenheid, krimpt de bevolking en moeten ziekenhuizen en scholen hun deuren sluiten. Vlak na het congres komt haar nieuwe boek uit: 'Wij zijn de stad. De buitenwijk als kloppend hart.'

In het tweede blok gaan Marijke en Guido in gesprek met drie commissarissen over hun ervaringen in hun eigen regio: Anneke Bode (Foodvalley), Roy Niehof (Twente) en Herbert Moerdijk (Zeeland). 

Zangeres Hanneke Drenth sluit het programma af.

Voor meer informatie over het programma en aanmelden: https://www.vtw.nl/agenda/787?source=external

 

 


Veel gezocht