Aedes: Betaalbare bouwgrond bottleneck voor nieuwbouw woningcorporaties

13-09-2022 12:44

De beschikbaarheid en de prijs van bouwgrond zijn grote bottlenecks voor woningcorporaties om de nieuwbouwwoningen te realiseren, die zo hard nodig zijn. Gemeenten stellen te weinig grond aan woningcorporaties beschikbaar en de grondprijs bij marktpartijen is te hoog. Dit blijkt uit een enquête onder 80 woningcorporaties. Aedes vindt dat er transparante rekenmethodes moeten komen voor realistische grondprijzen voor sociale woningbouw. 

Aedes heeft een 'corporatiemonitor grondbeleid' opgesteld waarin onder andere de uitkomsten van de enquête aan bod komen. Op de website schrijft Aedes verder: 'Woningcorporaties hebben afgesproken de komende jaren veel meer nieuwe woningen te bouwen: sociale huurwoningen, midden-huurwoningen en flexwoningen. Er komt voor hen echter onvoldoende betaalbare bouwgrond beschikbaar. Corporaties zijn steeds afhankelijker geworden van de welwillendheid van gemeenten en van marktpartijen om aan bouwlocaties te komen, zo blijkt uit de  enquête. Daardoor komt hun nieuwbouwopgave in het gedrang en dreigen de lange wachttijden voor sociale huurwoningen te blijven bestaan.'

Lees het hele bericht op Aedes.nl: 'Betaalbare bouwgrond bottleneck voor nieuwbouw woningcorporaties'

De VTW heeft onlangs een handreiking 'Gemeentelijk grondbeleid en toezicht' voor toezichthouders gepubliceerd. U kunt deze handreiking zowel online lezen als downloaden (pdf) op VTW Publicaties, ons publicatieportaal.


Veel gezocht