Centraal Planbureau: Sociale huisvesting naar overheid

11-03-2010 07:00

Het aanbieden van betaalbare huurwoningen voor mensen met lagere inkomens vormt de belangrijkste pijler van het sociale huurbeleid. Momenteel dragen woningcorporaties hier in belangrijke mate aan bij door sociale huren kunstmatig laag te houden. Het is echter de vraag of dit optimaal is: veel geld komt zo niet terecht bij de doelgroep van huurders met lagere inkomens en er is oneerlijke concurrentie tussen de corporaties en commerciële projectontwikkelaars. Niet de corporaties, maar de overheid is daarom de meest aangewezen partij om zorg te dragen voor betaalbare sociale huurwoningen voor de doelgroep van lagere inkomens. De overheveling van deze taak naar de overheid vergt maatregelen die verder gaan dan de recent voorgestelde aanscherping van het toezicht op de corporaties door de overheid.

Dit concluderen onderzoekers van het Centraal Planbureau (CPB), Pierre Koning en Michiel van Leuvensteijn, in het vandaag verschenen CPB Document 202 ‘Woningcorporaties uit de verdwijndriehoek’. Dit document gaat in op de vraag of de overheid dan wel de corporaties het beste toegerust zijn om het sociale huurbeleid uit te voeren. Het document vormt onderdeel van een breed onderzoeksprogramma van het CPB naar het functioneren van de Nederlandse woningmarkt.

In hoofdstuk 2.3.2. gaan de onderzoekers zeer summier en weinig onderbouwd in op het functioneren van het interne toezicht bij woningcorporaties en concluderen ze dat de slagkracht van het (interne en externe) toezicht beperkt is.
De VTW constateert dat de kwaliteit en de professionaliteit van het interne toezicht de afgelopen jaren is verbeterd, maar vindt ook dat het nog veel beter kan. Een verdere versterking van het interne toezicht is nodig. Hiervoor biedt onder meer de Herzieningswet van de Woningwet, die een nieuwe governance structuur in de corporatiesector regelt en nu voor advies bij de Raad van State ligt, mogelijkheden. Ook de VTW zal hierin, als beroepsvereniging, belangenbehartiger en bewaker van intern toezicht in woningcorporaties, de komende jaren nadrukkelijk een rol blijven spelen. Door het aanbieden van een uitgebalanceerd workshopprogramma voor raden van commissarissen, het uitgeven van handreikingen en discussie met leden over onder meer criteria voor goed intern toezicht, de cultuur en het gedrag in raden van commissarissen.

Downloads:


Veel gezocht