Jaap Winter gaat groepsdynamiek RvC onderzoeken

16-09-2010 09:32

Aanleiding voor het onderzoek van Winter is de grote mate van kritiek die commissarissen en bestuurders de afgelopen jaren op hun handelen hebben gehad. Raden van Commissarissen  zouden hun controlerende functie verwaarloosd hebben en Raden van Bestuur zouden geen lange termijn visie hebben laten zien. In reactie hierop werden tot op heden vooral meer regels opgesteld. Volgens Winter ligt daarin het antwoord niet: “De mate van functioneren van een board is meer gebaseerd op gedrag van de leden en de groepsdynamiek. Bestaande regels en economische theorieën verklaren dat gedrag en die dynamiek niet.”

Gedurende een meerjarig onderzoekstraject zal hij in kaart brengen wat er werkelijk gebeurt tijdens de besluitvorming in een board. Winter pleit in zijn onderzoek niet voor openheid boven alles, wel hoopt hij een goed beeld te kunnen geven van het gedrag en de groepsdynamiek die de kwaliteit van beslissingen bepaalt. “Rolveranderingen van commissarissen worden bijvoorbeeld in de praktijk slecht onderkend. Het ene moment beoordelen zij als werkgever of de bestuurders hun targets hebben gehaald, het volgende moment zijn zij hun partner om samen de strategie te bepalen. Bij deze rollen horen verschillende houdingen, verwachtingen en emoties. Als je die niet onderkent gebeuren er ongelukken in de board,” licht hij toe. In samenwerking met sociologen, psychologen en gedragseconomen worden realistische boardsituaties nagebootst die door studenten en vervolgens door commissarissen en bestuurders worden gesimuleerd. Dergelijk onderzoek is ook voor de praktijk van groot belang. “Van boards wordt steeds meer verwacht. Het is daarom belangrijk dat zij meer inzicht krijgen in hoe zij hun functioneren kunnen verbeteren.”

Het onderzoek wordt de komende jaren in opdracht van Duisenberg School of Finance uitgevoerd. De VTW heeft Winter laten weten graag aan het onderzoek te willen meewerken.

Bron: Financieel Management


Veel gezocht