Kennemer Wonen winnaar ‘beste RvC jaarverslag’ 2016

01-12-2017 14:15

Kennemer Wonen uit Alkmaar is de winnaar van de VTW-Berenschot prijs "beste RvC jaarverslag" die voor de tweede keer is uitgereikt. Nummer twee en drie zijn: HEEMwonen uit Kerkrade en Habion, landelijke corporatie voor ouderenhuisvesting uit Houten. De prijzen werden uitgereikt aan het begin van de ALV op 28 november in Utrecht.

tekst: Lisette Vos ; foto's: Mark Prins

Volgens juryvoorzitter Yasin Torunoglu, PvdA-wethouder wonen in Eindhoven, hebben de raden van commissarissen van deze drie corporaties goed werk geleverd. De drie jaarverslagen voldoen aan de belangrijke criteria: inhoudelijke verantwoording, toegankelijk geschreven en visueel aantrekkelijk en reflectie vanuit het toezicht op maatschappelijke vraagstukken.

 

1e prijs Kennemer Wonen. Nelleke Huisman (RvC lid), Peter Hendriks (jurylid), Yasin Torunoglu (voorzitter jury), Marco Boots (controller Kennemer Wonen), Hildegard Pelzer (jurylid)

 

2e prijs: HEEMwonen. RvC voorzitter Louis Vroomen met de juryleden

3e prijs: Habion. RvC voorzitter Marjo Visser met  de juryleden

Handreiking VTW
Het RvC jaarverslag van Kennemer Wonen sprong er volgens de jury in positieve zin het meest uit, met name op het derde criterium. Nelleke Huisman, RvC-lid van Kennemer Wonen was zeer blij met de prijs. “Onze controller heeft veel goed werk verricht. We hebben deze keer de handleiding van de VTW gebruikt om ons jaarverslag een beetje op te schudden. Mooi dat dat is gelukt.”

Analyse Berenschot
Berenschot heeft alle 277 jaarverslagen die voor de prijsvraag waren ingediend, geanalyseerd. De handleiding van de VTW vormt de basis van de analyse. Uiteindelijk zijn 15 jaarverslagen geselecteerd die de drie juryleden hebben beoordeeld. Naast voorzitter Torunoglu bestond de jury uit Hildegard Pelzer (Governance Support) en Peter Hendriks (journalist Follow The Money).

Big data en duurzaamheid ontbreken
Philippe Sprenger, managing director Berenschot, gaf een korte toelichting op de analyse. Hij miste twee grote thema’s in de jaarverslagen waar de raden van commissarissen in deze tijd niet meer om heen kunnen: digitalisering en big data én duurzaamheid. Hij raadt de leden van de VTW aan om over deze onderwerpen met het bestuur in gesprek te gaan. “Van corporaties wordt ook verwacht dat ze met deze thema’s aan de slag gaan.”

LPhilippe Sprenger van Berenschot over het grotendeels ontbreken van duurzaamheid en
digitalisering in de RvC jaarverslagen


Meer informatie:
Presentatie Berenschot

Handreiking VTW voor jaarverslag RvC


Terug naar overzicht

Tags

VTW Publicaties
Toezicht met Passie