Nieuwe publicatie: 'Honoreringscode commissarissen'

03-08-2010 09:20

Onlangs heeft de VTW een nieuwe publicatie uitgebracht: 'Honoreringscode commissarissen' (download). De publicatie bevat de nieuwe code voor de honorering van commissarissen in woningcorporaties die per 1 juli 2010 van kracht is geworden en de oude uit 2006 daterende adviesregeling vervangt. Uitgangspunt bij het bepalen van de honorering voor commissarissen is een passende balans tussen enerzijds factoren die de zwaarte van de functie bepalen en anderzijds aandacht voor de samenleving die terughoudendheid bij het honoreren vraagt.
Afwijking van de honoreringscode is in principe niet mogelijk, alleen met goedkeuring van de nog in te stellen stellen 'Toetsingscommissie Honorering Commissarissen Woningcorporaties'.

Honoreringscode wordt onderdeel Governance Code Woningcorporaties
De VTW en Aedes zijn overeen gekomen de nieuwe honoreringscode op te nemen in de Governance Code Woningcorporaties die eind van dit jaar zal worden aangepast, mede op basis van de aanbevelingen van de Monitoringcommissie Governance Code Woningcorporaties.
Het bestuur van de VTW wil dat de aangepaste Governance Code Woningcorporaties kracht van wet krijgt en zal met Aedes in overleg treden over een verzoek hiertoe aan de minister voor WWI.

Honoreringscode gebaseerd op geamendeerd advies commissie Meijerink
De nieuwe honoreringscode is gebaseerd op het geamendeerde advies van de commissie Meijerink. In juni stemde de Algemene Vergadering van de VTW in met dit advies, onder de voorwaarde dat het in de code mogelijk wordt een extra vergoeding te verstrekken aan leden die wegens commissiewerk een structureel hogere werkbelasting hebben dan andere leden van de Raad van Commissarissen. Het VTW-bestuur kreeg van de leden mandaat om aan dit amendement de juiste invulling te geven en heeft hierop een een aantal passages in paragraaf 3.1. (Uitgangspunten) en paragraaf 3.2. (Bepalen van de  hoogte van de honorering) in het advies van de commissie Meijerink aangepast. Deze aanpassingen zijn ook doorgevoerd in de publicatie.

Uitgangspunten van het bestuur bij de uitwerking van het door de leden gewenste amendement zijn:

  • De wijzigingen zijn in de geest van het advies van de commissie Meijerink.
  • Bij de voorzitter van de Raad van Commissarissen is altijd sprake van een structureel hogere werkbelasting en daarmee onderscheidt hij/zij zich van de vicevoorzitter en commissieleden.
  • Een structureel hogere werkbelasting van de vicevoorzitter en/of commissieleden hoort tot de uitzonderingen.
  • Indien een gelijke werkbelasting niet mogelijk is en de vicevoorzitter en/of commissieleden een structureel hogere werkbelasting hebben ten opzichte van de andere leden van de Raad van Commissarissen kan aan de vicevoorzitter en/of commissieleden een toeslag op de honorering worden toegekend en kan bij de andere leden een vermindering van de honorering plaatsvinden.

Bestellen publicatie
Een hardcopy van de publicatie kan besteld worden bij het verenigingsbureau, onder vermelding van de titel en het aantal gewenste exemplaren. De kosten bedragen EUR 15 voor leden en EUR 30 voor niet leden. Leden van de VTW ontvangen automatisch een gratis exemplaar van de publicatie.


Veel gezocht