Nieuwe visitatiemethodiek 4.0

04-01-2011 12:09

Iedere corporatie die lid is van Aedes en/of van de VTW is, op grond van de Governance Code Woningcorporaties, verplicht zich eens in de vier jaar te laten visiteren. Per 1 januari 2011 worden de prestaties van de corporaties getoetst met de nieuwe 'Methodiek Maatschappelijke Visitatie versie 4.0'.

Ten opzichte van versie 3.0 zijn 'Presteren naar Vermogen' en 'Governance' ingrijpend gewijzigd. Tevens is er nu één meetschaal die door alle bureaus moet worden gebruikt om meer eenheid in de beoordeling te krijgen en de rapporten onderling beter vergelijkbaar te maken. Dit laat onverlet dat de kwalitatieve beoordeling en verantwoording door de visitatiecommissie nog steeds een heel belangrijke rol speelt (bijvoorbeeld in de toelichtingen en de recensie).

Voor reeds lopende visitaties en visitaties waarvoor in 2010 opdracht is gegeven kan de oude versie 3.0 nog worden gebruikt.

Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland
Voor meer informatie over visitatie zie de website van de Stichting Visitatie Woningcorporaties Nederland. Deze stichting, opgericht door Aedes, DG WWI, de Woonbond en de VTW, is verantwoordelijk voor het beheren en ontwikkelen van de visitatiemethodiek en bewaakt de kwaliteit van de visitaties.  

VTW-publicatie over visitatie
In september 2010 verscheen de VTW-uitgave ‘De commissaris en visitatie; Intern toezicht bij externe verantwoording’. Deze publicatie biedt inzicht in de werking, het belang en de praktische toepassing van visitatie en bevordert actieve betrokkenheid van de RvC in het visitatietraject.
VTW-leden ontvingen deze publicatie inmiddels.

Extra exemplaren zijn te bestellen via het VTW-bureau (prijs voor leden € 15 en prijs voor niet-leden € 30, exclusief verzendkosten).


Veel gezocht