Nieuwsoverzicht 11 januari: minister presenteert maximale huren voor 2021; Evaluatie Woningwet; Vestia

11-01-2021 08:41

Minister Ollongren kwam kort na het begin van het kerstreces met een overzicht van de toegestane huurverhogingen. Daar is dus ook voor het eerst een maximalisatie opgenomen voor de vrije sector, mits het wetsvoorstel van de PvdA wordt aangenomen. Dat laatste lijkt overigens een formaliteit. Met inflatie komt deze huurverhoging voor 2021 op maximaal 2,4%. Ook gaat in de sociale sector een inkomensafhankelijke huurverhoging gelden van maximaal 5,4 procent.

Kamerbrief: Vaststelling maximale huurverhoging 2021

Evaluatie Woningwet
De Tweede Kamer heeft het wetgevingsoverleg over de Evaluatie van de Woningwet 2015 verplaatst van 13 januari naar 28 januari a.s.. De beoogde inwerkingstreding van de wetswijziging is 1 juli 2021. Mocht het kabinet-Rutte III vallen over de toeslagenaffaire, is de kans aanwezig dat het wetsvoorstel 'controversieel' wordt verklaard en pas na de formatie wordt behandeld. De VTW zou dit een ongewenste ontwikkeling vinden. Hoewel het wetsvoorstel niet perfect is, vinden we het - gelet op de wooncrisis - wel belangrijk dat de verbeteringen in het wetsvoorstel ten opzichte van de huidige wet zo snel mogelijk ingevoerd worden. 

Het kabinet wil nog voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart a.s. het wetsvoorstel behandelen om de markttoets voor corporaties te kunnen opschorten. Dat blijkt uit de spoedlijst die het kabinet heeft gepubliceerd. "Is noodzakelijk gelet op de krapte op de woningmarkt dat corporaties hier kunnen acteren (o.m. middenhuursegment). Niet-tijdige behandeling van het wetsvoorstel brengt aanvaarding van de begroting van BZK in EK in gevaar; Het is een pakket waarover met oppositie afspraken zijn gemaakt. Ter uitvoering van verschillende moties van de Kamers zijn toezeggingen gedaan die zijn uitgewerkt in het wetsvoorstel", zo valt te lezen.

Nota van wijziging
Minister Ollongren presenteerde afgelopen week een nota van wijziging op de herziening van de Woningwet, maar dit betreft vooral technische aanpassing om een aantal omissies te dichten.

Tweede nota van wijziging inzake wijziging van de Woningwet naar aanleiding van de evaluatie van de herziene Woningwet

Saneringskader
Minister Ollongren heeft het voorstel om het saneringskader voor woningcorporaties te herzien in consultatie gebracht. Zo wordt een commissie ingesteld die adviseert over hoe activiteiten van corporaties in problemen worden voortgezet. "Ten tweede is beoogd dat corporaties in de regio een grotere verantwoordelijkheid krijgen bij het oplossen van het volkshuisvestelijke vraagstuk", aldus de minister.

"Hierbij is van belang dat er sneller een oplossing komt voor de huurders, in een eerder stadium duidelijkheid komt voor gemeenten en dat de kosten van sanering voor de sector als geheel zo laag mogelijk blijven. Daartoe wordt het mogelijk gemaakt dat de toezichthouder een aanwijzing geeft aan een regiocorporatie om noodzakelijk bevonden activiteiten over te nemen."

Ook worden de regels met betrekking tot de hoogte van de saneringsbijdrage verduidelijkt. "Zodoende wordt het stelsel transparanter waardoor alle betrokken partijen zoals woningcorporaties, gemeenten, de sector en financiers eerder mee kunnen werken aan een oplossing", aldus de minister. Op het voorstel kan tot 4 februari worden gereageerd.

Internetconsultatie: Wijziging Woningwet vanwege saneringskader

Gasloos in Utrecht-Overvecht
Het kabinet wil de gemeente Utrecht de mogelijkheid geven om door te gaan met het project waarbij woningen in de wijk Overvecht worden afgekoppeld van het gas. De Tweede Kamer had bij aangenomen motie opgeroepen het project te staken, omdat er een verplichting in is opgenomen om van het gas af te gaan. Volgens de Tweede Kamer kan van dwang geen sprake zijn, zo is dat opgenomen in het klimaatakkoord. Minister Ollongren heeft overlegd met de gemeente om tot een oplossing te komen. Daarbij is door de gemeente een nieuw voorstel gepresenteerd dat uitgaat van meer vrijwilligheid en inspraak en met kostenneutraliteit als uitgangspunt.

Kamerbrief: Reactie op de 21e tranche Besluit uitvoering/Crisis- en hertelwet betreft aardgasvrije wijken in Utrecht
Brief gemeente Utrecht aan minister Ollongren

Koerhuis (VVD) stelt Kamervragen over Vestia
De VVD heeft Kamervragen gesteld naar aanleiding van een bericht in FD over de hulp die Vestia wil vanuit andere corporaties. Volgens VVD-Kamerlid Koerhuis is dit moeilijk te rijmen met de 1 miljard jaarresultaat in 2019 en de stelling in het jaarverslag dat er geen beroep zal worden gedaan op een nieuwe saneringsregeling.

"Onderschrijft u de conclusie die Vestia in haar jaarverslag 2019 trekt dat een definitief standpunt over een aanvullende saneringsbijdrage hoort te volgen na afloop van de lopende saneringsperiode eind 2021?", vraagt de VVD. En: "Kunt u bevestigen dat na 2021 voor een «structurele» oplossing voor Vestia € 180 miljoen nodig is ofwel € 18 miljoen per jaar?"

Vragen van het lid Koerhuis (VVD) over het bericht «Vestia wil jaren na derivatendrama opnieuw hulp van andere corporaties»

Omgevingswet
Diverse partijen hebben nog altijd zorgen over de vastgestelde invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2022. In het schriftelijk overleg werd voortgeborduurd op het notaoverleg van vlak voor kerst. De twijfel richt zich met name op de digitale systemen. De basis hiervan moet in elke gemeente klaar zijn bij de invoering van de wet. Eind 2020 zou dit systeem moeten zijn opgeleverd zodat gemeenten er alvast mee kunnen testen. Onder andere GroenLinks spreekt van "een grote zorg" en vraagt zich af of de voorbereiding voldoende is om al een datum voor inwerkingtreding te kunnen vastleggen.

Zo zijn er vragen over de implementatie van de digitale systemen en vraagt de Kamer om schematische overzichten en tijdlijnen voor de verdere invoering. Binnenkort reageert minister Ollongren op de gestelde vragen.

Contractuele medehuur
De PvdA wil dat wettelijke mogelijkheden komen om ontwijkconstructies in de huurbescherming onmogelijk te maken. Dat blijkt uit ingediende Kamervragen naar aanleiding van een kwestie in Groningen. Volgens PvdA-Kamerlid Nijboer worden wanhopige huizenzoekers gedwongen om via 'contractuele medehuur' veel meer huur te betalen dan wettelijk is toegestaan.

Vragen van het lid Nijboer (PvdA) over constructies om huurprijsregulering te ontduiken bij Kamerverhuur

Het nieuwsoverzicht 'Actueel in de volkshuisvesting' op het gebied van belangenbehartiging wordt door de VTW gemaakt in samenwerking met 1848.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans Geurts, senior beleidsmedewerker Public Affairs en Communicatie: h.geurts@vtw.nl // 06 46 87 99 28


Veel gezocht