Onderzoek: de ministeriële regeling bezoldiging bestuurders heeft beoogde werking

12-11-2018 15:04

Minister Ollongren van BZK heeft de uitkomsten van een onderzoek naar de ministeriële regeling bezoldiging bestuurders woningcorporaties (de staffel) naar de Tweede Kamer gestuurd. De conclusie is eenduidig: de staffel heeft de beoogde werking.

Aanleiding van het onderzoek was een motie van VVD Kamerlid Koerhuis. De motie stelde dat in de hoogte van de bezoldiging van bestuurders bij woningcorporaties ook ander bezit dan alleen sociale huurwoningen wordt meegenomen (niet-DAEB). De indiener veronderstelde hierbij een 'perverse prikkel' en vroeg de regering deze weg te nemen. De motie werd aangenomen met steun van VVD, GroenLinks, SP, PvdA, PvdD, 50PLUS, DENK en FvD. Coalitiepartijen CDA en D66 waren tegen; evenals de PVV en SGP. CU was vóór, maar stemde bij vergissing tegen.

Op basis van de motie heeft minister Ollongren onderzoeksbureau SEOR opdracht gegeven om een validatieonderzoek uit te voeren. De minister heeft vrijdag 9 november jl. de uitkomsten van het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd. Het onderzoek van SEOR toont aan dat er geen sprake is van 'perverse prikkels' in de bezoldiging van bestuurders. In de begeleidende brief merkt zij ook op dat de WNT en de ministeriële regeling die daarvan is afgeleid, niet tot doel heeft om de werkzaamheden van corporaties te reguleren.

VTW directeur Albert Kerssies: 'SEOR heeft een gedegen onderzoek uitgevoerd naar de werking en bedoeling van de WNT-staffel voor de corporatiesector. De uitkomsten zijn voor ons herkenbaar. De huidige staffel, waarbij corporaties in klassen naar grootte zijn ingedeeld en ook de grootte van de gemeente is meegenomen, is in goed overleg met het ministerie en de sector tot stand gekomen. Volgend jaar wordt de WNT geëvalueerd en dan gaan we weer meedenken en meepraten over eventuele aanpassingen aan de wet en de sectorregelingen.'
Lees hier de brief van de minister aan de Tweede Kamer
Lees hier de motie van het lid Koerhuis (VVD)
Lees hier het rapport van SEOR 'Validatie-onderzoek bezoldiging bestuurders woningcorporaties'


Veel gezocht