Toetsingscommissie verleende in 2011 geen toestemming om af te wijken

27-03-2012 05:16

De Toetsingscommissie Beoordeling Beloning Bestuurders en Honorering Commissarissen Woningcorporaties heeft haar jaarverslag over 2011 uitgebracht. Hierin rapporteert de commissie over haar samenstelling en werkzaamheden in 2011.
De Toetsingscommissie heeft in 2011 geen toestemming verleend aan een verzoek om af te wijken van de het maatschappelijk aanvaardbare beloningsmaximum voor bestuurders. Er is ook geen toestemming verleend om af te wijken van de Honoreringscode commissarissen.

Taak
De Toetsingscommissie is begin 2011 ingesteld door de VTW en de Nederlandse Vereniging van Bestuurders Woningcorporaties (NVBW) en heeft als taak het beoordelen van en beslissen over een verzoek van een woningcorporatie tot: het overschrijden van het maatschappelijk aanvaardbare beloningsmaximum in de Sectorbrede beloningscode bestuurders woningcorporaties en het afwijken van de Honoreringscode commissarissen.
Achterliggend doel is enerzijds het creëren van ruimte voor uitzonderlijke situaties en anderzijds het beheersen van de omvang van de beloning van bestuurders en de honorering van commissarissen.

Samenstelling
De Toetsingscommissie bestaat uit onafhankelijke, deskundige leden die noch als bestuurder, noch als commissaris, noch als medewerker verbonden zijn aan een woningcorporatie, de VTW, de NVBW of Aedes. In 2011 bestond de commissie uit de leden: Loek Hermans, Lodewijk de Waal en Anton Westerlaken.

Verzoeken en besluiten
De Toetsingscommissie ontving in 2011 de volgende verzoeken en vragen:

  • Vier verzoeken om af te wijken van de Honoreringscode commissarissen. Deze werden allen ontvankelijk verklaard. Geen verzoek werd gehonoreerd. 
  • Drie verzoeken om af te wijken van de Sectorbrede beloningscode bestuurders woningcorporaties. Twee verzoeken werden niet ontvankelijk verklaard. In de ene situatie ging het om een beoogde afwijking van het beloningsmaximum voor bestuurders die in de toekomst zouden worden aangetrokken. In de andere situatie omdat het bepalingen van de beloningscode betrof waarvan ten principale niet afgeweken mag worden, ook niet met toestemming van de Toetsingscommissie. Een verzoek werd door de verzoeker ingetrokken.
  • Een bezwaar tegen de uitspraak van de Toetsingscommissie dat niet gehonoreerd werd.
  • Drie vragen gerelateerd aan de werkzaamheden van de Toetsingscommissie.

Veel gezocht