Van Essen in VTW-Lagerhuisdebat: "Leg handhaving codes neer bij nieuwe Volkshuisvestingsautoriteit"

16-09-2010 05:29

Afgelopen week kwamen zo'n 200 leden en relaties van de VTW bijeen in DeFabrique te Utrecht voor de 2e VTW-dag. Onder leiding van Peter van der Geer van debat.nl gingen Eric Angenent  (directeur-bestuurder Vivare), Jorien Crol (commissaris Standvast Wonen), Frank de Grave (voorzitter RvC de Key), Jan Roncken (commissaris SSH Utrecht) en Heino van Essen (voorzitter VTW) met elkaar het debat aan over uiteenlopende stellingen. Ook de aanwezige bestuurders en commissarissen op de publieke tribune werden uitgenodigd om zich in het debat te mengen, wat volop gebeurde.

Een van de stellingen betrof de rol van de VTW bij het zelfreinigend vermogen van het intern toezicht. In de vereniging is op dit moment een discussie gaande over de rol van de VTW als bewaker van het interne toezicht. In 2008 spraken de leden van de VTW zich nog uit tegen het publiekelijk reageren op corporaties en commissarissen die zich niet aan de Governance Code houden. In 2009 ontving de VTW signalen van een aantal leden die een veel actievere bewakersrol van de VTW voorstaan. Zij vinden dat er meer nodig is dan actieve kennisoverdracht en het aanreiken van kaders om commissarissen aan te zetten tot professioneel toezicht. RvC's of individuele commissarissen die zich herhaaldelijk en overduidelijk niet houden aan codes, zouden publiekelijk moeten worden aangesproken en in het uiterste geval moeten worden geroyeerd als lid van de VTW.

Roncken manifesteerde zich als voorstander van deze laatste stroming en benadrukte dat het vooral gaat om gedrag en cultuur. Hij bestempelde het feit dat de toezichthouders de RvC van Woonbron en Rochdale niet hebben aangesproken als ''armoedig van ons allemaal''. Hierbij gaat het er volgens Roncken ook om ''wat je informeel doet''. Crol viel hem bij en stelde: ''we zijn niet lastig voor elkaar geweest''.

VTW-voorzitter Van Essen pleitte voor strengere tanden die waarborgen dat wat afgesproken is in codes ook wordt nageleefd. Dit zou volgens hem kunnen door de deze kracht van wet te geven en de handhaving ervan neer te leggen bij een onafhankelijke instantie zoals de nieuwe Volkshuisvestingsautoriteit. Niet iedereen zag hier wat in. De Grave gaf aan voorstander te zijn om ''het zelf te doen''. De andere mogelijkheid die door Van Essen werd geopperd - het omvormen van de VTW tot een beroepsorganisatie met bijbehorende sanctiemogelijkheden - kon niet op veel bijval rekenen. De overgrote meerderheid van de aanwezigen was van mening dat het zijn van commissaris geen beroep is.
Hildegard Pelzer (Governance Support) voelde meer voor een Ondernemingskamer voor corporaties die breder kijkt dan alleen naar de naleving van regels, want ''het volgen van regels en het goed functioneren als commissaris zijn twee verschillende dingen''.

Een uitgebreider verslag van het debat volgt binnenkort.


Veel gezocht