VTW: Benoeming RvC-lid tot bestuurder past niet binnen gewenste governancecultuur

30-09-2010 08:55

De commissie AedesCode toetste, op verzoek van Stichting Vivare Arnhem, de benoeming van een RvC-lid tot bestuurder bij Woningstichting Valburg te Zetten en het aanblijven van de rest van de RvC-leden aan de Governance Code Woningcorporaties. De commissie concludeert in haar uitspraak (download) over de zaak dat Valburg formeel niet in strijd handelde met de code bij deze bestuursbenoeming. Zij vindt wel dat Valburg onvoldoende de wederzijdse onafhankelijkheid van het bestuur en de RvC waarborgde en roept Valburg op om uiterlijk voor 20 november maatregelen te treffen om de onafhankelijkheid te waarborgen. Dit zou kunnen door de RvC te 'verversen' of door een nieuwe commissaris aan te trekken ter vervanging van de vertrokken commissaris.

Bron: Aedesnet

Reactie VTW
De VTW is van mening dat een benoeming van een RvC-lid tot bestuurder niet past binnen de gewenste governancecultuur. De Governance Code Woningcorporaties bepaalt dat de voorzitter van de RvC geen voormalige bestuurder van de woningcorporatie mag zijn en dat een RvC-lid, die in de vijf jaar voorafgaand aan de benoeming lid van het bestuur van de woningcorporatie is geweest, formeel niet-onafhankelijk is (artikel III.4.2 en II.2.2a). Maar ook bij het omgekeerde kunnen nadrukkelijke vraagtekens worden gezet, omdat hierbij evenzeer de onafhankelijkheid tussen intern toezicht en bestuur in het geding is.
De VTW ziet graag dat dit punt wordt meegenomen in het voorstel van Aedes en VTW voor de aanpassing van de Governance Code Woningcorporaties en gaat hierover met Aedes het gesprek aan.


Veel gezocht