VTW en SEV starten experiment 'Aanspreekbare toezichthouders'

02-03-2010 07:00

In de afgelopen jaren was er veel aandacht voor de kwaliteit van het interne toezicht bij woningcorporaties. Een aantal affaires rondom het handelen van corporaties gaf daar extra voeding aan. De sector zelf nam een aantal initiatieven ter verbetering en voegt daar samen met de SEV een initiatief aan toe.

Er is al een Stichting Visitatie opgericht, de toezichttaak van het Centraal Fonds wordt waarschijnlijk uitgebreid en de eisen aan commissarissen worden verhoogd.
De SEV denkt dat ook de manier waarop de raden van commissarissen zich tot de belanghouders en de nieuwe woonautoriteit verhouden, te verbeteren is. Het gehanteerde beginsel daarbij is dat de kwaliteit van het interne toezicht toeneemt als toezichthouders formeel aanspreekbaar zijn door de belanghouders en het externe toezicht.

Experiment aanspreekbare toezichthouders in woningcorporaties
Daarom start de SEV samen met de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) een experiment om een methodiek uit te werken voor het organiseren en realiseren van de formele aanspreekbaarheid van het interne toezicht en deze te toetsen in de praktijk. Het CFV en de Woonbond steunen dit experiment waarbij de Governancecode Woningcorporaties het uitgangspunt is.
Het doel van het experiment is dat commissarissen door het formeel aanspreekbaar zijn nadrukkelijker en intensiever toezicht houden op het functioneren van woningcorporaties.

Denkrichtingen
Om bovengenoemd doel te bereiken, wordt in het experiment een effectieve en praktisch toepasbare procedure en methodiek ontwikkeld voor het formeel aanspreekbaar zijn van toezichthouders van woningcorporaties, door belanghouders en de externe toezichthouder.
Een van de meest effectieve en kansrijke manieren om dit te realiseren, is volgens de initiatiefnemers dat commissarissen zelf aangesproken kunnen worden door de belanghouders en het externe toezicht op de kwaliteit en de besluiten van hun toezicht. Daarbij is niet bedoeld aanspreken in juridische zin (aansprakelijk stellen voor de financiële schade van falend beleid en toezicht), maar aanspreken op het toezicht dat zij uitoefenen en dan bij voorkeur vóórdat beleid en toezicht falen. Zo vormt de RvC een gesprekspartner die in letterlijke zin aanspreekbaar is op de kwaliteit van het beleid en het toezicht zoals de relevante belanghebbenden dit ervaren.

Vergelijking ontwikkeling financiële markt
Langs deze lijnen verder denkend, kan de praktische aanspreekbaarheid van de RvC verder uitgroeien doordat ook de externe toezichthouder - in het nieuwe stelsel de autoriteit die de rollen van het ministerie en het CFV bundelt - direct commissarissen aanspreekt op hun toezicht.
Een vergelijkbare ontwikkeling is gaande bij beursvennootschappen en financiële instellingen waar van oudsher de AFM en DNB uitsluitend een gespreksrelatie hadden met het bestuur en niet of nauwelijks in gesprek waren met commissarissen. Beide toezichthouders zoeken in toenemende mate het gesprek met commissarissen vanwege hun groeiende belang in de checks and balances binnen de onderneming.

Experimentpartners
Corporaties zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen aan dit experiment. We zoeken corporaties van verschillende grootteklassen, gespreid over stedelijk en landelijk gebied.

Meer informatie bij Frieda Crooy, crooy@sev.nl, 010 – 282 50 71
Aanmelden bij Denise van den Broek, broek@sev.nl
, 010 – 282 50 51


Veel gezocht