VTW presenteert Handboek Integriteitsbeleid voor woningcorporaties

14-09-2010 05:18

PERSBERICHT

Utrecht, 14 september 2010 – De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) presenteert vandaag ‘Tussen regels en gedrag’, een handboek voor integriteitsbeleid van woningcorporaties, dat is gepubliceerd in samenwerking met Aedes Vereniging van Woningcorporaties. De publicatie heeft tot doel het bewustzijn bij woningcorporaties over integriteitsrisico’s te vergroten en de interne dialoog over het onderwerp te stimuleren.

Heino van Essen, voorzitter VTW: “Ieder integriteitsprobleem is er één teveel. Integriteit hoort een continue aandachtspunt te zijn in iedere professionele organisatie, maar is dat lang niet altijd.” Aan het handboek Integriteit werkte een groot aantal bestuurders en toezichthouders en diverse deskundigen uit de corporatiesector, overheid, advieswereld en wetenschap mee.  

Bijdrage aan integere sector
Albert Kerssies, directeur VTW: “Dit handboek richt zich met name op  bestuurders en toezichthouders van woningcorporaties. Maar, integriteit in de sector moet voor iedereen vanzelfsprekend worden en daarin hebben alle betrokkenen, van hoog tot laag, een rol. Wij hebben met deze publicatie getracht integriteit meer handen en voeten te geven en bij te dragen aan een integere sector.”

Kernvragen
De publicatie gaat uit van drie kernvragen. Om te beginnen is dat de vraag hoe een corporatie integer gedrag bevordert en niet-integer gedrag voorkomt.  Daarnaast wordt bekeken hoe een corporatie het ‘grijze gebied’, de twijfelgevallen, scherp krijgt. Tot slot wordt besproken hoe de corporatie moet handelen bij (vermoedens van) niet-integer gedrag.

Maatschappelijke discussie
“Integriteit is steeds vaker onderwerp van maatschappelijke discussie. Voor de corporatiesector - met een nadrukkelijke maatschappelijke rol en opdracht - is het van groot belang om te laten zien dat er veel waarde wordt gehecht aan het thema, en belangrijker: dat er actief mee wordt omgegaan,” aldus Heino van Essen.
Het handboek past in een range van activiteiten van beide organisaties om de integriteit te vergroten: workshops, bijeenkomsten en dossiers en discussiefora op de websites.

Een exemplaar van ‘Tussen regels en gedrag – een handboek Integreitsbeleid voor woningcorporaties’ is op te vragen door een mail te sturen naar het VTW-bureau.


Veel gezocht