VTW presenteert handreiking 'Toezicht op duurzaamheid'

30-05-2013 09:18

PERSBERICHT

Utrecht, 23 mei 2013 – De Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) presenteert vandaag de handreiking 'Toezicht op duurzaamheid’. De handreiking geeft commissarissen bij woningcorporaties concreet inzicht en handvatten om goed toezicht te houden op het duurzaamheidsbeleid van de corporatie.

Kernwaarde
Albert Kerssies, directeur VTW: “Duurzaamheid is een kernwaarde van woningcorporaties in hun rol als maatschappelijke ondernemingen; hun woningvoorraad - een derde van de totale Nederlandse woningvoorraad - moet duurzaam worden om zo de woonlasten in de toekomst in de hand te kunnen houden en kwaliteit te bieden. Dit betekent dat het ook voor interne toezichthouders bij corporaties een belangrijk onderwerp is.”

“ Vraag naar de kansen”
De handreiking ‘Toezicht op duurzaamheid’ is geschreven door de hoogleraren prof. dr. ir. Van Hal en prof. dr. ir. Gruis van de TUDelft.“Vraag naar de kansen” zeggen de auteurs, “en stel de ambitie vast”.
Ze schetsen een toetsingskader voor duurzaamheid, waar de Raad van Commissarissen – samen met het bestuur – mee aan de slag kan om de duurzaamheidsprestaties van de corporatie te verbeteren.
Concrete voorbeelden van het verduurzamen van woningen zijn er genoeg: van energiebesparing voor huurders met een laag inkomen, de aanleg van groen, het omgaan met klimaatverandering op het gebied van afwatering en stadwarmte, een goede ventilatie van woningen voor een gezond binnenmilieu, tot het gebruik van duurzame bouwmaterialen die rekening houden met het milieu en de gezondheid van  bewoners en gebruikers.

Duurzaamheidlabel
De handreiking ‘Toezicht op duurzaamheid’ besteedt ook aandacht aan het onlangs door de corporatiesector gelanceerde KWH-Duurzaamheidlabel  [http://www.kwh.nl/templates/NieuwsDetail.aspx?ItemID=590&PageID=19]. Dit meetinstrument voor duurzaamheid is ook voor toezichthouders te gebruiken om te zien wat duurzaamheid oplevert binnen de corporatie.

----

Noot voor redactie, niet voor publicatie

Een gedrukt exemplaar van ‘Toezicht op duurzaamheid’ is op te vragen door een mail te sturen naar bureau@vtw.nl.

Meer informatie
Hans Geurts (beleidsmedewerker Public Affairs)
Telefoonnummer 030 2525762 (ma, di en wo) of via de mail h.geurts@vtw.nl

Over de VTW
De VTW is beroepsvereniging, belangenbehartiger en bewaker van de kwaliteit van het interne toezicht bij woningcorporaties. De VTW, opgericht in 2002, heeft 1.600 leden (i.e. 85% van de toezichthouders in de corporatiesector) die toezicht houden bij zo’n 320 woningcorporaties.

Voor meer informatie over de VTW: www.vtw.nl


Veel gezocht