Aedes: samen werken aan herstel van vertrouwen

Vanuit Aedes wordt er momenteel gewerkt aan een lange termijn en sectorbrede strategie voor het herstel van maatschappelijk vertrouwen in de corporatiesector. Om u als lid van de VTW hierover te informeren, volgt hieronder een bijdrage van Aedes over 'reputatiemanagement':

Samen werken aan herstel van vertrouwen

Corporaties leveren al meer dan honderd jaar een onmisbare bijdrage aan goed en fatsoenlijk wonen in Nederland. Toch is de reputatie van de sector als geheel niet al te best en daar hebben we last van. De gebeurtenissen rond Vestia en het starten van een Parlementaire Enquête hebben duidelijk gemaakt dat woningcorporaties niet alleen financieel aan elkaar verbonden zijn door het waarborgsysteem, maar ook verbonden zijn in de beeldvorming. Lokaal staan de meeste corporaties goed op de kaart, in ieder geval bij hun directe stakeholders. Maar door incidenten die het landelijke nieuws halen, lekt het publieke en daarmee politieke vertrouwen weg uit de sector. Met alle gevolgen voor de politieke besluitvorming en de ‘license to operate’ van de sector van dien.

Aedes heeft daarom het initiatief genomen tot een lange termijn en sectorbrede strategie om te werken aan herstel van maatschappelijk vertrouwen. Geen snelle en flitsende campagne, maar een gedegen strategie die werkt vanuit een gezamenlijk verhaal en systematische dialoog met onze omgeving. De resultaten daarvan zullen langzaam maar zeker merkbaar worden, maar wel bijdragen aan duurzaam herstel van maatschappelijk vertrouwen. Deze aanpak sluit aan bij de manier waarop we willen omgaan met de Parlementaire Enquête: zelfbewust, zelfkritisch en responsief. En past in de uitwerking van het onderdeel “versterken van de legitimiteit van corporaties’ van De Balans Verstoord.


Dit plan is voor en door de corporatiesector ontwikkeld, met als doel gezamenlijk te bouwen aan het herstel van maatschappelijk vertrouwen. In totaal zijn er zo’n veertig corporaties en twintig tot dertig stakeholders bij betrokken geweest. Het belang van samen optrekken en het verhaal van de sector uitdragen is door deze aanpak versterkt. Voor de realisatie is vervolgens geduld en doorzettingsvermogen nodig. Ook daar trekken we weer gezamenlijk op. Te beginnen met de deelnemende corporaties en iedereen die zich vervolgens aansluit.

De strategie loopt langs drie lijnen:

- Uitdragen van een gezamenlijk verhaal (gericht op overeenkomsten en niet op verschillen) langs een zestal thema’s. En deze zichtbaar maken in de praktijk (bewijsvoering).

- Zichtbaar vorderingen maken op de kwesties die afbreuk doen aan de reputatie van de corporatiesector, zoals toezicht, transparantie, bedrijfsmatig werken.

- Corporaties en de sector een menselijker gezicht geven en systematisch en herkenbaar werken aan herstel van verbinding met de maatschappij.

De VTW zal in overleg met Aedes bekijken of er vanuit onze vereniging ook een bijdrage aan deze strategie geleverd kan worden.


Terug