VTW-leden stemmen unaniem voor permanente educatie

“De invoering van een systeem voor permanente educatie is een belangrijke stap voor de verbetering van de kwaliteit van het interne toezicht in de corporatiesector.” Dat constateert voorzitter Heino van Essen van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) na de Algemene Vergadering van de VTW op 18 november 2014.

Van Essen: “De VTW staat voor verdere professionalisering van haar leden. Permanente educatie (PE) is daar een onderdeel van. Er ligt nu een praktisch en werkbaar PE-systeem dat uitgaat van de eigen verantwoordelijkheid van de individuele commissaris, maar zeker niet vrijblijvend is.”

Commissarissen oefenen hun taak uit in een complexe wereld die snel verandert, en moeten zich blijven ontwikkelen om bij de tijd te blijven. Een commissaris die zijn of haar deskundigheid en competenties voortdurend ontwikkelt, functioneert effectiever als lid van de RvC. En dat komt de raad als geheel en daarmee het toezicht op de corporaties ten goede. Commissarissen zijn zich hier van bewust en voor de meeste commissarissen maakt deze inspanning al een normaal onderdeel uit van hun functievervulling.

De VTW stimuleert op verschillende manieren de verdere professionalisering van de bij haar aangesloten leden, zo’n 98% van de corporatiesector. Onder andere via het aanbieden van eigen professionaliseringsactiviteiten en –instrumenten. Met dit PE-systeem biedt de VTW haar leden een helpende hand voor effectieve permanente educatie.

Het PE-systeem voor de leden van de VTW komt voort uit de aanbevelingen van de commissie Winter in 2013. In opdracht van de VTW heeft die commissie 15 concrete aanbevelingen gedaan voor de verbetering van de kwaliteit van het intern toezicht.

Op VTW.nl wordt het PE-systeem uitgelegd aan de hand van Vragen en Antwoorden: http://www.vtw.nl/317/permanente-educatie.html

 


Terug