Stand van zaken Herzieningswet en AMvB

Hierbij een actueel overzicht van de stand van zaken met betrekking tot de parlementaire behandeling van de Herzieningswet en de AMvB met betrekking tot de toegelaten instellingen volkshuisvesting.

Eerste Kamer: Herzieningswet
De Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting (inclusief novelle) is dinsdag 10 maart jl. plenair besproken in de Eerste Kamer. De fracties zijn overwegend positief over de Herzieningswet.
Er zijn twee moties aangekondigd. De eerste motie van het lid Duivesteijn (PvdA) voor het stimuleren van de wooncoöperatie door middel van een actieprogramma. De tweede motie is ingediend door GL, CDA en PvdA en stelt voor om de markttoets niet verplicht te stellen bij grond in erfpacht. Minister Blok heeft deze laatste motie ontraden.

De Eerste Kamer zal op dinsdag 17 maart a.s. over het wetsvoorstel stemmen. De verwachting is dat er zeer brede steun is voor het wetsvoorstel. Als de Eerste Kamer het wetsvoorstel aanneemt gaat de wet per 1 juli 2015 in.

Tweede Kamer: AMvB en Autoriteit
Op woensdag 11 maart jl. heeft de Tweede Kamer met minister Blok gedebatteerd over de concept AMvB. Het concept Besluit ligt ook bij de Raad van State voor advies. De Kamer had eerder 286 vragen gesteld, die de minister op 9 maart heeft beantwoord. Tijdens het debat gingen veel vragen over de markttoets, ook ten gevolge van de motie in de Eerste Kamer over erfpacht (zie boven), de norm voor het passender toewijzen van sociale huurwoningen en de Autoriteit. Er was bij de Kamerleden duidelijk nog behoefte om meer informatie over de precieze organisatie en inrichting van de nieuwe Autoriteit. De minister heeft toegezegd de Kamer onder andere een organogram met toelichting te sturen ter verduidelijking.


Terug