Vacatures

Lid Raad van Commissarissen- Huurderscommissaris, Profiel volkshuisvesting- vastgoed

14-03-2024

Profiel

De gezochte commissaris is een huurderscommissaris. De huurders worden vertegenwoordigd door de Centrale Huurderskoepel Kennemer Wonen (= CHKW). De CHKW is een vaste partner van Kennemer Wonen en van grote waarde voor de corporatie. De CHKW heeft het recht van bindende voordracht.

Specifieke eisen met betrekking tot het profiel ‘volkshuisvesting-vastgoed’
Het lid met het profiel ‘volkshuisvesting-vastgoed’ met een duidelijke visie op vastgoedvraagstukken. Dit lid:
• Heeft een sterke affiniteit met en kennis van de ontwikkelingen op volkshuisvestelijk gebied.
• Heeft kennis van en ervaring met vastgoedontwikkelingen en vastgoedbeheer.
• Is bekend met exploitatie, herontwikkeling en realisatie van sociaal vastgoed, inzicht in het functioneren van de woning- en vastgoedmarkt en de samenwerking met marktpartijen.
• Is in staat om investeringsvoorstellen zakelijk en scherp te beoordelen op haalbaarheid en risico’s.
• Inspireert op het gebied van nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, de energietransitie en klimaatbestendigheid.
• Heeft ervaring met het betrekken van belanghebbenden (met name huurders en daarnaast gemeenten, samenwerkingspartners in de wijken en buurten) van de woningcorporatie.
• Binding met de regio is een pre, geen must.

De Raad van Commissarissen streeft naar een inclusieve werkomgeving met een diverse samenstelling op basis van competenties, opleiding, kennis en ervaring, alsmede achtergrond, gender en leeftijd. Gegeven de huidige samenstelling van de RvC wordt een minder ervaren toezichthouder ook uitgenodigd te solliciteren.

Over de organisatie

Kennemer Wonen
Het koersplan 2030 ‘Een thuis maken we samen’ begint met: “Wonen is een belangrijk fundament in ieders leven. Wat ons drijft, is dat we echt iets kunnen betekenen in het leven van onze huurders en de gemeenschap. We zorgen er letterlijk voor dat ook mensen met een bescheiden inkomen een plek hebben waar zij thuis kunnen komen. Ook figuurlijk geven we thuis. Wij bieden een luisterend oor. Bij problemen, vragen of ideeën zijn we er voor onze huurders. Wij zijn de thuisgever van Noord-Kennemerland.” Kennemer Wonen staat voor klantgericht, betrokken en ondernemend. Een trotse, proactieve en ambitieuze woningcorporatie!

Een paar kenmerken:
• Verhuur en onderhoud van zo’n 10.500 woningen in de regio Noord-Kennemerland (Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo en Uitgeest).
• Een stevige ambitie: uitgroeien naar 12.000 woningen in 2030.
• Een van de duurzaamste woningcorporaties van Nederland (gemiddeld label A en 90% van het bezit heeft zonnepanelen ) en aandacht voor wonen en zorg.
• De organisatie (circa 95 FTE medewerkers) zet in op ‘continu leren en verbeteren’ en richt zich ‘met de blik naar buiten’.
• De woningcorporatie is financieel gezond.

Over de RvC

De Raad van Commissarissen (= RvC) is werkgever, toezichthouder en klankbord van de directeur-bestuurder. De RvC bestaat uit zes personen.
De RvC richt zich op de belangen van de (toekomstige) huurders en belanghebbenden. De Raad ziet kritisch toe of de organisatie effectief en efficiënt presteert, in goed overleg met de CHKW, gemeente en andere partners. Sleutelwoorden zijn: op afstand betrokken, positief kritisch, maatschappelijk ambitieus en mensgericht.
In 2022 heeft de Aw geconstateerd dat de RvC divers samengesteld en van een hoog niveau is.
De Autoriteit woningcorporaties stelde: “De Raad is zowel kritisch op zichzelf, de organisatie, alsook naar de Aw. De RvC is zeer betrokken en heeft daarbij oog voor de balans tussen betrokkenheid en distantie”.
De RvC onderschrijft de principes van de Governancecode woningcorporaties en hanteert een eigen toezichtvisie en toezichtkader.
In juli 2024 komt een functie in de RvC vacant vanwege het bereiken van de maximale zittingsperiode van een van de leden. De RvC zoekt daarom een Lid Raad van Commissarissen, profiel ‘volkshuisvesting - vastgoed’, huurderscommissaris.

Inlichtingen

Drs. Wilbert de Kroon: 0346-354354

Selectie procedure

Deze procedure wordt begeleid door bureau Diemen & Van Gestel. De CHKW zit de selectiecommissie voor.
• Solliciteren tot en met 3 april.
• Voorselectiegesprek bij Diemen & Van Gestel: tussen 8 en 19 april.
• Eerste ronde selectiegesprekken met de selectiecommissie: 7 mei, ‘s middags.
• Tweede ronde selectiegesprekken: 21 mei ’s middags.
• Klikgesprek met de voltallige RvC: 22 mei, tussen 13:30 uur en 14:30 uur.
• Besluit tot voorgenomen benoeming onder voorwaarde van een positieve zienswijze van de Autoriteit Woningcorporaties (Aw) en bindende voordracht CHKW: 20 juni.
• Toets op de ‘geschiktheid en betrouwbaarheid’ door de Autoriteit woningcorporaties (Aw): juli/augustus.
• Benoeming nieuwe commissaris door RvC: 10 oktober.

Solliciteren
Kennemer Wonen laat zich in deze procedure ondersteunen door Diemen & Van Gestel.
De adviseur in deze procedure is drs. Wilbert de Kroon.
Je cv, vergezeld van een motivatiebrief, kun je tot en met 3 april via www.diemenenvangestel.nl/vacatures toezenden. Voor eventuele vragen: 0346-354354.


Beoogd voorzitter voor de commissie van Aanbeveling en Beroep

14-03-2024

  • Anders, zie vacaturetekst
  • 01-04-2024
  • VTW
Profiel

Aangezien wij zoeken naar een beoogd voorzitter, vragen wij van de sollicitanten de volgende ervaring, kennis en competenties: U bent al enige tijd commissaris bij één of meer woningcorporaties, u bent daar bijvoorbeeld voorzitter van de remuneratiecommissie, heeft een HRM achtergrond en u heeft zich een beeld gevormd van VTW, de taken van het bestuur en inzicht in wat bestuursleden in huis moeten hebben om een goede bijdrage aan het bestuur te kunnen leveren.

U heeft ruime ervaring met werving en selectie op bestuurs- en/of RvC niveau. U kunt als voorzitter van een relatief kleine commissie op een prettige wijze samenwerken met de leden van de commissie en u kunt goede contacten onderhouden met de directeur, het bestuur en de leden van de VTW.

U heeft een open blik, kunt zich een onafhankelijk oordeel vormen, maar u bent tegelijkertijd gericht op gezamenlijk resultaat. U bent waar nodig, standvastig en kunt verschillende meningen bij elkaar brengen.

U heeft affiniteit met behandeling van geschillen c.q. beroepszaken.

Diversiteit
We willen een divers en inclusief bestuur vormen, waarin verschillende deskundigheden, persoonlijkheden en achtergronden welkom zijn. Deze vacature staat open voor iedereen, maar bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar een vrouw onder de 50 jaar, gezien de huidige samenstelling van het bestuur.

Over de organisatie

De commissie bestaat uit drie leden die zijn benoemd door de Algemene Ledenvergadering en heeft twee taken. De voornaamste taak is het zoeken, op basis van een profiel, naar geschikte kandidaten voor het bestuur van de VTW. De commissie maakt een profielschets mede op basis van de huidige samenstelling van het bestuur en stelt een vacaturetekst op, die aan alle leden van de VTW wordt toegestuurd. De commissie A&B voert selectiegesprekken en doet vervolgens een voorstel voor benoeming aan de Algemene Ledenvergadering.

De tweede taak van de commissie A&B is het behandelen van een beroep van een lid tegen een besluit van het bestuur t.a.v. ontzetting of schorsing, waar dat in de statuten mogelijk wordt gemaakt, en het doen van een bindende uitspraak inzake dat beroep.

Vergoeding
Leden van de commissie A&B ontvangen voor hun werkzaamheden een vaste vergoeding van € 250 per dagdeel. De geschatte tijdsbesteding is ongeveer 20 uur per jaar. De benoeming vindt plaats voor 4 jaar met een optie op een verlenging tot de maximale zittingstermijn van 8 jaar.

Over de RvC

Samenstelling commissie A&B
De samenstelling van de huidige commissie A&B is als volgt:
- Lucelle van Hövell tot Westerflier-Wolbrink (voorzitter commissie A&B)
- Harold Willems
- Fred Sterk
Adviseur is VTW-directeur Bronia Vermaas-van de Bilt

Selectie procedure

U kunt uw interesse kenbaar maken door een sollicitatiebrief met curriculum vitae te sturen aan de commissie van Aanbeveling en Beroep, ter attentie van Harold Willems, via de mail naar bureau@vtw.nl. Reageren kan tot uiterlijk dinsdag 2 april 2024. Aan het einde van die week worden de geselecteerden uitgenodigd.

De sollicitatiegesprekken zullen op vrijdag 12 april bij Van der Valk in Vianen plaatsvinden. De benoeming vindt plaats door de ALV op woensdagmiddag 12 juni.



Wij zijn op zoek naar een Lid Raad van Commissarissen Woonbron met profiel governance & juridische zaken

07-03-2024

Profiel

Lid Raad van Commissarissen

Lid Raad van Commissarissen Woonbron met profiel governance & juridische zaken.

‘Het ‘Thuis in de Wijk’-gen moet ook in iedere commissaris zitten’

Over Woonbron
We zijn een grote woningcorporatie met bijna 50.000 woningen en ander vastgoed in Rotterdam, Nissewaard, Delft, Dordrecht en Zuidplas. Met ongeveer 600 medewerkers zorgen wij voor goed en betaalbaar wonen voor mensen met een minder dikke portemonnee. Dat is belangrijk werk, want een fijn huis is een basisbehoefte voor iedereen. Het is een plek waar je jezelf kunt zijn, je kunt ontspannen en tijd doorbrengt met de mensen die het belangrijkst voor je zijn. Onze woningen en gebouwen moeten netjes, schoon en veilig zijn en we investeren dan ook veel in verbetering, onderhoud en duurzaamheid. We zijn zakelijk en daadkrachtig als het moet, bijvoorbeeld als er sprake is van overlast of misbruik. Maar bovenal doen we ons werk met een groot hart voor de mensen die bij ons wonen. We vinden het belangrijk om 'thuis in de wijk' te zijn; goed zichtbaar voor onze huurders die we altijd deskundig en zo persoonlijk mogelijk helpen.

Onze opgaven
Ons motto, ‘Thuis in de wijk’, zullen wij de komende jaren met nog meer deskundigheid en betrokkenheid in de praktijk brengen. Dat betekent voor ons ook dat onze klanten goed geholpen worden door onze medewerkers. Ook daarin blijven we volop investeren, bij alle afdelingen van onze organisatie.

Wij leveren onze bijdrage aan de nationale prestatieafspraken in het licht van de grote maatschappelijke opgaven rond de beschikbaarheid van voldoende betaalbare woningen, de verduurzaming van de gebouwde omgeving, de leefbaarheid van wijken en buurten en de betaalbaarheid van wonen. We voeren de komende jaren steeds meer activiteiten in regie en in samenwerking met onze ketenpartners uit en gebruiken daarbij de innovatiekracht van ‘de markt’. Wij zetten in op optimalisatie en digitalisering van onze werkprocessen en investeren in de mogelijkheden tot verdere digitalisering. Ook investeren wij in de ontwikkeling van onze mensen. Meer kunnen doen met onze middelen, wendbaar worden, nog sterker in de samenwerking en nog meer thuis zijn in onze wijken, daar gaan wij de komende jaren voor. Voor meer informatie over Woonbron en onze ambities verwijzen wij je graag naar ons bestuursverslag 2022 en onze jaarrekening 2022 en ons koersdocument ‘Thuis in de Wijk’.

Governance
Woonbron onderschrijft de Governancecode Woningcorporaties en neemt deze als uitgangspunt bij haar werkzaamheden. Het dagelijks beleid van Woonbron wordt bepaald door de Raad van Bestuur (RvB). Bij de besluitvorming betrekt de RvB het advies van het directieteam (DT). De Raad van Commissarissen (RvC) heeft tot taak toezicht te houden op het beleid van het bestuur, de financiële situatie, op de algemene gang van zaken binnen Woonbron en de met haar verbonden dochtermaatschappijen. De RvC staat het bestuur met raad terzijde.

De RvC richt zich bij de invulling van zijn taak naar het belang van Woonbron, het maatschappelijke belang en het belang van de betrokken stakeholders. De RvC weegt de verschillende belangen evenwichtig tegen elkaar af. De RvC fungeert als een college met gezamenlijke verantwoordelijkheid. Dat betekent dat alle leden van de RvC gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor besluiten die worden genomen in de RvC, ook als zij zich in de vergadering tegen de inhoud van het besluit hebben uitgesproken.

Algemeen profiel
Uitgangspunt voor de RvC is dat allen generalisten zijn die gezamenlijk een multidisciplinair team vormen. De leden zijn besluitvaardig en resultaatgericht, en zijn in staat om scherpe discussies op collegiale wijze te voeren. Ze hebben goed inzicht in de positie en de rol van het toezichthoudende orgaan en hebben affiniteit met de doelstellingen en doelgroepen van Woonbron. De leden zijn onafhankelijk, objectief en vrij van elke schijn van mogelijke belangenverstrengeling of verantwoordingsplicht naar de achterban, ten opzichte van elkaar en het bestuur. Behalve de wettelijke eisen en de noodzakelijke brede deskundigheid binnen de RvC, moet deze ook uit personen bestaan die goed kunnen samenwerken.

Er is binnen de RvC sprake van een open klimaat, waarin bedoelingen en verwachtingen onbevangen kunnen worden uitgesproken. Er is sprake van wederkerigheid in de relaties waarbij feedback kan worden gegeven, zowel op inhoud als relationeel. De houding van de leden is positief-kritisch, toekomstgericht en collegiaal. Meer informatie over het algemene profiel van de RvC van Woonbron kan je vinden op onze website.

Onze commissarissen hebben een grote betrokkenheid bij het werk van Woonbron. Het ‘Thuis in de Wijk’-gen moet ook in iedere commissaris zitten. Voor alle leden geldt dat zij echt hart hebben voor onze doelgroep en voor onze missie om er te willen zijn voor hen die ons nodig hebben. Bij kunnen dragen aan een stukje woongeluk van onze bewoners.

Commissies
De RvC van Woonbron kent een aantal bijzondere commissies, te weten de Remuneratiecommissie, de Auditcommissie en de Commissie Maatschappij. Alle drie de commissies hebben met name een faciliterende taak ten behoeve van de besluitvorming in de RvC. De Remuneratiecommissie voert namens de RvC jaarlijks in functionerings- en beoordelingsgesprekken met de bestuurders en stelt de beloningsstructuur c.q. de beloning van de bestuurders vast. De Auditcommissie controleert en beoordeelt het financiële verslagleggingsproces van de corporatie alsmede het accountantsonderzoek, en informeert de RvC omtrent haar bevindingen. De Commissie Maatschappij houdt zich bezig met de vraag hoe Woonbron anticipeert op en aansluit bij maatschappelijke ontwikkelingen.

Wegens het verlopen van de zittingstermijn van een lid van onze RvC zijn wij op zoek naar een lid RvC met kennisprofiel governance & juridische zaken (beoogd voorzitter remuneratiecommissie).

Wie zoeken wij?
Dit profiel richt zich op de legitimatie, besturing en verantwoording van de organisatie. Wij zoeken een betrokken toezichthouder met een brede juridische achtergrond die beschikt over de senioriteit die past bij de rol van voorzitter van onze remuneratiecommissie. Je hebt ruime ervaring met boardroom-dynamics en goed gevoel voor verhoudingen tussen partijen. Je hebt kennis van- en inzicht in juridische consequenties van besluiten en de daaruit mogelijk volgende procedures. Je beschikt daarnaast over kennis van organisatievraagstukken (HR) en weet de ontwikkeling van de organisatie van Woonbron te verbinden aan de strategische implicaties hiervan voor de medewerkers en de organisatie op langere termijn. Je hebt kennis van moderne governance verhoudingen en visie op toezicht, compliance en governance. Je bent in staat om als klankbord te dienen voor reflectie op toezicht en toetsing door de RvC. Je hebt bij voorkeur ervaring met integriteitsbeleid.

Overige vereisten
Verder geldt voor onze toezichthouders dat je nieuws- en leergierig bent en dat je in staat bent om op basis van deskundigheid, exploratieve vermogen en op basis van je creativiteit bij te dragen aan de besluitvorming binnen de RvC. Je bent communicatief vaardig en weet snel en bondig tot de kern te komen. Je beschikt over zelfreflectie en je hebt oog voor besluitvormingsprocessen en groepsdynamiek. En je hebt echt hart voor onze doelgroep en voor onze missie om er te willen zijn voor hen die ons nodig hebben.

Tijdbesteding
De benodigde tijd voor de werkzaamheden van de RvC bij Woonbron wordt minimaal gebaseerd op formele RvC-vergaderingen (inclusief de commissies), de jaarlijkse evaluatie van de RvC, informele vergaderingen, contactmomenten met OR en de huurderorganisaties. De RvC is altijd vertegenwoordigd bij bijzondere gebeurtenissen. De leden van de RvC zijn actief met betrekking tot hun eigen scholing en professionalisering. Zij informeren zich over de ontwikkelingen in de sector, en volgen het door de VTW bepaalde kader van Professionele Educatie (PE).

Bezoldiging
De vergoeding voor de leden van de RvC wordt vastgesteld met inachtneming van de toepasselijke wet- en regelgeving en op basis van de honoreringscode Interne Toezichthouders van de Vereniging van Toezichthouders Woningcorporaties.

Selectie procedure

Procedure
Woonbron laat zich in deze procedure ondersteunen door executive search bureau Colourful People. Nadere informatie over de vacature is te verkrijgen bij Rick Verhoeven. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 06-267 067 057 of via r.verhoeven@colourfulpeople.nl.

Reacties op de vacature ontvangen wij graag uiterlijk 20 maart 2024 via het sollicitatieformulier op de website van Colourful People. De eerste gespreksronde met kandidaten zal in week 15 plaatsvinden.

Fit & Proper toets, Autoriteit woningcorporaties
Conform de vigerende regelgeving worden de door de RvC geselecteerde kandidaten voorgedragen aan de Autoriteit woningcorporaties (Aw) voor de fit & proper toets. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Aw.

Diversiteit en verankering RvC
Naast een maatschappelijke spreiding en een diverse samenstelling vanuit bedrijfsleven en non-profitorganisaties, is ook een spreiding in leeftijd, sekse en etniciteit het streven, zodat opgedane ervaring binnen de Raad kan worden gecontinueerd. Als uitgangspunt wordt gehanteerd dat ten minste 30% van de RvC-leden vrouw is en ten minste 30% man. Ten minste de helft van de RvC-leden heeft een binding met het werkgebied van Woonbron (Rotterdam, Delft, Dordrecht, Nissewaard).

Bij Woonbron omarmen we de kracht van diversiteit en streven we naar een inclusieve cultuur waarin iedereen zich thuis voelt. De RvC gelooft dat onze verschillen ons sterker maken en bijdragen aan een bredere blik op onze opgaven. Jouw unieke inbreng maakt ons team compleet.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.


Lid Raad van Commissarissen Mooiland - via Berenschot

04-03-2024

Profiel

Woningcorporatie Mooiland zorgt voor de huisvesting van ruim 50.000 mensen in 22.000 woningen. Het focusgebied van Mooiland is de regio Noordoost-Brabant, Gennep, Nijmegen, Arnhem en Apeldoorn. Met bijna 300 collega’s werkt Mooiland aan het bieden van een betaalbaar, kwalitatief goed en duurzaam thuis voor mensen die daarin niet zelf kunnen voorzien. Mooiland is een corporatie die herkenbaar, aanspreekbaar en bereikbaar is voor bewoners en samenwerkingspartners. Een corporatie die weet wat er speelt, met oog voor sociale vraagstukken en voor prettig wonen in de wijk.

Conform het rooster van aftreden, ontstaat een vacature voor een lid raad van commissarissen (RvC). Wij zijn op zoek naar een verbindend en betrokken toezichthouder die affiniteit heeft met governance vraagstukken. Een lid met bestuurlijke ervaring, maatschappelijke betrokkenheid, een breed netwerk en iemand die zicht heeft op de actuele ontwikkelingen in de samenleving.

De RvC van Mooiland bestaat uit vijf leden; het nieuw te werven lid wordt op voordracht van de huurderskoepels benoemd. De RvC houdt toezicht op de algemene gang van zaken en beoordeelt of Mooiland haar maatschappelijke en volkshuisvestelijke taak uitvoert zonder dat de financiële continuïteit in gevaar komt. Daarnaast functioneert de RvC als sparringpartner en staat zij het bestuur met adviezen terzijde. De RvC bestaat uit ervaren professionals met elk hun eigen disciplines en deskundigheden, die een grote betrokkenheid hebben bij de maatschappelijke missie van Mooiland. De RvC-leden beschikken allen over strategisch inzicht, een analytisch denkvermogen en een goed gevoel voor de verhoudingen met de belangrijkste stakeholders.

Voor meer informatie over deze vacature, het profiel en de selectieprocedure verwijzen wij u naar de website van Berenschot: https://www.berenschot.nl/human-capital/search/vacatures/lid-raad-van-commissarissen-bij-mooiland-op-voordracht-huurdersorganisatie


Lid raad van commissarissen bij Woonin - via Whyz Executive Search

01-03-2024

Profiel

- Je wordt lid van de raad van commissarissen van Woonin, een sterke corporatie die de grote woonuitdagingen in de Utrechtse regio aankan. Woonin verhuurt woningen in Utrecht, Wijk bij Duurstede, Nieuwegein en Houten.
- Je wordt lid van de commissie financiën.
- Woonin is in beweging: je hebt een frisse blik en faciliteert en stimuleert van nature deze beweging.

- Je hebt een financiële achtergrond, aangevuld met expertise op gebied van ICT en/of integraal risicomanagement.
- Je hebt enig inzicht in governance en wil je graag verder ontwikkelen in de rol van commissaris.
- Je bent geïnteresseerd in volkshuisvesting en bereid de sector nader te leren kennen.
- Je hebt op enige manier een binding met het werkgebied van Woonin.

- Je bent in staat om op een informele wijze te overleggen en past in een no-nonsense omgeving waar ruimte is voor zakelijkheid én luchtigheid.
- Je draagt bij aan de verscheidenheid van het team. Woonin neemt daarin onder andere leeftijd, gender en maatschappelijke achtergrond in ogenschouw.
- Je hebt tijd en flexibiliteit om de rol van commissaris op professionele wijze invulling te geven.

Over de organisatie

Woonin is een woningcorporatie met zo’n 35.000 verhuureenheden in de regio Utrecht. De corporatie richt zich op het verhuren van sociale én betaalbare huurwoningen aan mensen met een laag inkomen.

Op 1 januari 2023 is Woonin ontstaan uit de fusie tussen Mitros (Utrecht, Nieuwegein) en Viveste (Wijk bij Duurstede, Houten). Deze corporaties hebben bij de fusie de krachten gebundeld, zodat er sneller huurwoningen gebouwd kunnen worden in de regio.

Inlichtingen

Annelien Zuidema - Whyz Executive Search

Selectie procedure

Woonin werkt samen met Whyz Executive Search in de search naar een lid raad van commissarissen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Annelien Zuidema via vacature.woonin@whyz.nl. Download het uitgebreide profiel via www.whyz.nl/vacatures/woonin Reageren kan tot en met 24 maart 2024.


VTW-Bestuurslid met een juridisch profiel en oog voor de menselijk maat

26-02-2024

  • VTW
Profiel

Heeft u een juridisch profiel, bent u maatschappelijk betrokken en wilt u een cruciale rol spelen in het toezicht op woningcorporaties? Het bestuur van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) zoekt een bestuurslid juridisch profiel. Als VTW-bestuurslid geeft u het intern toezicht in de corporatiesector een stem en bent u een van de drijvende krachten achter de bevordering van de kwaliteit en ontwikkeling van het intern toezicht op woningcorporaties, en de verdere professionalisering van de leden.

Profiel nieuwe bestuurslid: juridisch
Vanwege de expertise van het vertrekkende bestuurslid en de huidige ontwikkelingen in de corporatiesector zoeken we specifiek naar iemand met een juridisch profiel die:
• kennis heeft van juridische vraagstukken, bij voorkeur op het gebied van vastgoedrecht, huurrecht, contractrecht en/of arbeidsrecht;
• bekend is met governance, compliance en juridische aspecten binnen organisaties;
• beschikt over een sterk ethisch kompas en het vermogen om complexe juridische vraagstukken te doorgronden;
• algemene kennis heeft van de sociale huursector en op de hoogte is van de relevante wet- en regelgeving;
• gevoel heeft voor verhoudingen en inzicht in juridische consequenties van besluiten;
• vertrouwd is met spelregels, contracten en juridische vraagstukken bij strategische (samenwerkings)contracten.

De combinatie van deze kennis en ervaring stelt u in staat effectief te opereren in een complexe en dynamische omgeving.

Over de organisatie

Het bestuur en verenigingsbureau
Binnen de VTW is het bestuur, ondersteund door een bureau (4,25 fte) onder leiding van een directeur, het kloppende hart. We streven naar diversiteit in het bestuur, waarbij we verschillende deskundigheden, persoonlijkheden en achtergronden verwelkomen. Een essentiële voorwaarde is dat bestuursleden actieve commissarissen zijn bij woningcorporaties, waardoor ze uit eerste hand betrokken zijn bij de uitdagingen en kansen in de sector.
Bij het samenstellen van het bestuur houden we rekening met de corporaties waar onze leden commissaris zijn, evenals met de regio's en de omvang van deze corporaties. Zo waarborgen we een optimaal samenspel tussen de bestuurlijke rol binnen de VTW en hun betrokkenheid bij de dagelijkse praktijk in de woningcorporaties.
Door het aflopen van de termijn van een huidig bestuurslid, ontstaat er in juni 2024 een vacature binnen het VTW-bestuur voor een bestuurslid met een juridische achtergrond.

Over de RvC

Algemeen profiel bestuursleden
Als VTW-bestuurslid draagt u bij aan de maatschappelijke impact van woningcorporaties, met een sterke nadruk op maatschappelijke betrokkenheid. Het bestuur onderschrijft de Meerjarenstrategie 2021-2024 en heeft een voorbeeldfunctie zoals geformuleerd in de Governancecode woningcorporaties. We zoeken bestuursleden die het belang van houding, gedrag, boardroom dynamics en teambuilding voor goed functionerende Raden van Commissarissen uitdragen.
Deskundigheid en competenties
Ons bestuur is betrokken, proactief en werkt met een jaarlijks herijkte portefeuilleverdeling. We verwachten dat alle bestuursleden basiskennis hebben op het gebied van: volkshuisvesting, governance, financieel beheer, vastgoed(ontwikkeling), organisatiekunde, communicatie, zakelijke dienstverlening, verduurzaming/energietransitie, verenigingskunde. Daarnaast vragen we een breed volkshuisvestelijk netwerk en connecties in aanpalende sectoren.


Gewenste persoonskenmerken/competenties:
- teamspeler
- verbindend
- initiatiefrijk
- creatief
- netwerker
- vertrouwenwekkend en integer
- van onbesproken gedrag
- empathisch
- sociale antenne
- gevoel voor intermenselijke relaties

Tijdsinvestering en werkzaamheden
We verwachten dat onze bestuursleden voldoende tijd en toewijding hebben. De werkzaamheden bestaan uit: deelname aan (tijdelijke) VTW commissies, project- of werkgroepen, evenals (in onderling overleg) aanwezigheid bij (regionale) themabijeenkomsten en andere bestuursafspraken, zoals het bestuurlijk overleg met Aedes. Per jaar zijn er gemiddeld 6-8 bestuurs- en ledenvergaderingen.

Vergoeding
De vergoeding voor een bestuurslid is vastgesteld op € 7.450 per jaar (2024). Deze vergoeding wordt ieder jaar geïndexeerd. Daarnaast ontvangt een bestuurslid een vergoeding voor gemaakte reiskosten.

Diversiteit
We willen een divers en inclusief bestuur vormen, waarin verschillende deskundigheden, persoonlijkheden en achtergronden welkom zijn. Deze vacature staat open voor iedereen, maar bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar een vrouw onder de 50 jaar, gezien de huidige samenstelling van het bestuur.

Inlichtingen

Voor verdere informatie kunnen geïnteresseerden contact opnemen met de voorzitter van de commissie van Aanbeveling & Beroep, Luc

Selectie procedure

Procedure
De VTW heeft een commissie van Aanbeveling & Beroep die potentiële bestuurskandidaten ter besluitvorming voordraagt aan de Algemene Ledenvergadering (ALV). Deze commissie beoordeelt de kandidaten aan de hand van het profiel, strevend naar een evenwichtige samenstelling van diverse deskundigheden en persoonlijkheden, zodat de vereniging optimaal gebruik kan maken van haar bestuur.

De geselecteerde kandidaten doorlopen eerst een gesprek met de commissie van aanbeveling en beroep, de directeur, en een afvaardiging van het bestuur. In de tweede ronde volgt een kennismakingsgesprek met de overige bestuursleden. De uiteindelijke benoeming vindt plaats door de ALV op 12 juni 2024.

Belangstellenden kunnen hun interesse tot maandag 8 april 2024 kenbaar maken door een korte motivatie (inclusief actueel cv) te sturen naar commissieab@vtw.nl.


SOR zoekt een ervaren en inspirerende Bestuurder met visie en gezond pragmatisme

15-02-2024

Profiel

Wat voor bestuurder zoekt SOR
Een ervaren, inspirerende en verbindende bestuurder met visie en gezond pragmatisme

SOR zoekt een toegankelijke en inspirerende bestuurder. Iemand die zich verbonden voelt met de leefwereld van de huurders (ouderen) en die zich kan en wil inleven in de huidige fase van ontwikkeling van de organisatie. We willen iemand die vanuit een inspirerende en coachende leiderschapsstijl het MT en medewerkers ondersteunt bij het oppakken van de vraagstukken die er liggen. Daarbij gaat het onder andere om de transitie van vastgoed, het faciliteren van langer thuis wonen van huurders, de participatie van en de communicatie met bewoners. Visie, financieel inzicht en pragmatisme zijn van belang om koers te houden en in control te blijven. Om de ambities en de opgave te realiseren is resultaatgerichte sturing van belang. Verwacht wordt dat de bestuurder zorgt dat de innovatiekracht en het leervermogen van de organisatie optimaal wordt ingezet. Dat alles vraagt ook om uithoudingsvermogen omdat vernieuwing in de ouderenhuisvesting complex is.

De positie van de bestuurder in de organisatie
De bestuurder is voorzitter van het MT en eindverantwoordelijk voor het functioneren van de organisatie. Hij/zij draagt zorg voor de realisatie van het ondernemingsplan en geeft op inspirerende wijze richting aan de innovatie en doorontwikkeling van de organisatie. Met respect en gevoel voor de omgeving en de organisatie weet de bestuurder de interne en externe samenwerking te faciliteren en het beste uit mensen te halen. Verder zorgt de bestuurder voor good governance, compliance en beheersing van financiële en niet-financiële risico’s. De bestuurder legt verantwoording af aan de RvC en ziet de commissarissen als sparringpartners, waarmee de richting en het functioneren van de organisatie worden besproken en waaraan ook dilemma’s worden voorgelegd. De governancecode is van toepassing.

Van de bestuurder wordt verwacht dat hij/zij de SOR op de verschillende niveaus kan vertegenwoordigen. Dat houdt in dat de bestuurder naast goed kunnen schakelen en luisteren, zichtbaar en betekenisvol moet kunnen zijn in het strategisch netwerk. Daarnaast is het belangrijk dat de bestuurder zich kan verbinden met de huurders en de huurdersorganisaties.

Gewenste competenties, persoonlijkheid, expertise en ervaring
Samengevat beschikt de nieuwe bestuurder over de volgende kwaliteiten:
• Je bent een benaderbaar verbindend persoon, kunt goed luisteren en helder communiceren. Je beschikt over tact, overtuigingskracht en empathisch inlevingsvermogen. Je weet mensen te inspireren en in beweging te krijgen en je bent ook bereid voor de ander te lopen. Je bent niet alleen een bestuurder voor de buitenwereld maar ook een inspirerend leider voor de organisatie en de huurdersorganisaties. Je hecht waarde aan zelfreflectie in integriteit.
• Je hebt een uitgesproken visie heeft op ouderenhuisvesting, hospitality en ketensamenwerking op het terrein van wonen en zorg. Daarbij heb je ook een beeld van de diversiteit van verwachtingen van ouderen en weet je welke wensen van de verschillende groepen ouderen van belang zijn.
• Je bent bekend met het terrein van ouderenhuisvesting en de daarmee samenhangende maatschappelijke vraagstukken zoals betaalbaarheid, (sociale) veiligheid, leefbaarheid en vereenzaming. Daarbij weet je ook wat voor impact die vraagstukken hebben op de huurders.
• Je weet wat medewerkers nodig hebben om geleid te willen worden. Je bent vertrouwd met de dynamiek van een organisatie van circa 100 medewerkers en hebt ervaring met de aansturing van een maatschappelijke organisatie. Je loopt niet te hard van stapel maar neemt medewerkers mee in de gewenste verandering.
• Je kunt gezaghebbend optreden en waar nodig een constructief conflict aan gaan. Je hebt een pragmatische instelling waarbij het belang van SOR en de huurders bepalend zijn voor je handelwijze.
• Je bent samenwerkingsgericht, snapt ‘het spel’ in het maatschappelijk krachtenveld van woningcorporaties. Je hebt ervaring met lobbyen en netwerken en kunt vitale coalities smeden die van belang zijn voor het realiseren van de strategische opgave van de SOR te realiseren. Daarnaast bewaak je de kwaliteit van de samenwerkingsverbanden en zorg je dat sleutelfiguren van de SOR zichtbaar en in positie blijven.
• Je hecht grote waarde aan het overleg met de huurdersorganisaties en andere stakeholders. Het gaat tenslotte om de huurders van SOR. Je verdiept je in hun vraagstukken, doet nieuwe inzichten op en zoekt samen met hen naar adequate oplossingen. Door je manier van werken en communiceren creëer je vertrouwen en waardering bij huurders en stakeholders.
• Je kunt de MT-vergaderingen leiden zonder autoritair te zijn. Je biedt MT-leden de ruimte om samen met jou het gesprek aan te gaan op dusdanige wijze dat ieders inbreng tot zijn recht komt. Daarbij zorg je voor een open en veilige klimaat waarin ruimte is voor tegenspraak, het benoemen van successen en het op tafel leggen van dilemma’s. Je toetst of iedereen zijn gedachten heeft kunnen ventileren en bewaakt de kwaliteit van de besluitvorming.
• Je bent besluitvaardig, duidelijk, resultaatgericht en doortastend. Je zorgt voor integrale afweging en sturing in het MT.
• Je hebt ervaring in een eindverantwoordelijke functie in een maatschappelijke organisatie. Je bent gedreven, hebt uithoudingsvermogen en weet de balans te bewaren tussen doorpakken en tussentijdse reflectie.
• Je bent realistisch en hebt oog voor de balans tussen maatschappelijke idealen en de financiële mogelijkheden. Je weegt daarbij kansen en risico’s tijdig af en zorgt voor de financiële continuïteit van de organisatie;

Daarnaast worden de volgende relevante ervaring en achtergrond gevraagd:
• Academisch werk- en denkniveau met kennis van financiën en vastgoed
• Ruime bestuurlijke / eindverantwoordelijke ervaring;
• Bewezen ervaring met organisatieontwikkeling- en vernieuwing;
• Ervaring in samenwerking met en onderhouden van (bestuurlijke) netwerken en samenwerkingsverbanden en contacten met gemeenten, stakeholders en de externe toezichthouders;
• Aantoonbare betrokkenheid bij de maatschappelijke doelen van SOR en bij de leefwereld van de huurders van SOR.
• Ervaring met ouderenhuisvesting en zorgvastgoed.

Over de organisatie

Wij zijn SOR, Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam. De SOR is opgericht in 1986 om ouderen in Rotterdam met een klein inkomen te helpen bij het vinden van een fijne en veilige woonomgeving; ‘Een thuis waar je jezelf kan zijn. Wonen is een randvoorwaarde voor kwaliteit van leven. Een thuis biedt geborgenheid, stabiliteit, zekerheid en de mogelijkheid voor het onderhouden van sociale contacten. We streven naar “een thuisgevoel voor iedereen”, in het bijzonder voor (kwetsbare) senioren met een beperkt inkomen, in de stadsregio Rotterdam en de Hoeksche Waard. De circa 100 medewerkers van de SOR zijn betrokken bij de huurders en woningzoekenden en voor hen zijn de volgende kernwaarden van belang: ‘duidelijk, persoonlijk, ondernemend en betrokken’.

De uitdagingen:
In Nederland en daarmee ook in het werkgebied van de SOR is sprake van een wooncrisis. De urgentie is groot: versnellen, vermeerderen en verduurzamen van woningen zijn noodzakelijk. Daarnaast is er sprake van een dubbele vergrijzing en een toename van het aantal eenpersoonshuishoudens, ook onder ouderen. Ouderen willen zo lang mogelijk thuis wonen en dat betekent dat (verpleeg)zorg moet plaatsvinden in de thuissituatie. Dat faciliteren wij.

De SOR pakt met de financiële middelen die er zijn, de genoemde uitdagingen op door het optoppen van gebouwen, het ondertoppen (transformatie van plinten naar woningen), splitsen van woningen, woning delen (het bij elkaar laten wonen van bij voorbeeld vrienden, vriendinnen, broers en/of zussen) en het (her)ontwikkelen van bestaande en nieuwe locaties.

Met circa 7.800 huurappartementen voor senioren, verzorgingsplaatsen en bedrijfsruimten verspreid over 57 gebouwen biedt de SOR (hoogwaardige) woningen (veilig, duurzaam) met aanvullende diensten en we faciliteren de zorgverlening geboden door andere partijen en sluiten met onze dienstverlening aan op verschillende leefstijlen en inkomensniveau’s van onze huurders. We vervullen hierbij de rol als verhuurder, vastgoedeigenaar en regisseur.

In het ondernemingsplan ‘SOR verbindt mensen voor een duurzame toekomst’ staan de koers en strategie voor 2023-2026. Kortgezegd wil de SOR de volgende resultaten neerzetten:
1. We realiseren naar vermogen nieuwe duurzame, veilige en betaalbare woningen en verduurzamen bestaande woningen;
2. Hospitality (gastvrijheid en service gericht op de beleving van onze bewoners als een unieke ervaring) is duurzaam geborgd in onze dienstverlening en bedrijfsvoering;
3. We functioneren als een duurzame netwerkorganisatie in onze rol als verhuurder, vastgoedeigenaar en regisseur.

De cultuur van SOR en aandachtspunten
SOR stond sinds eind 2014 onder verscherpt toezicht. Afgelopen jaren heeft de organisatie hard gewerkt aan het financieel herstel. Eind 2023 is het verscherpt financieel toezicht vanuit de AW opgeheven. WSW zal dit jaar zal gebruiken om te bezien of SOR weer borgbaar verklaard kan worden. Daarnaast zijn verantwoordelijkheden breder in de organisatie gelegd en zijn managementposities opnieuw ingevuld. Ook is de beheersing van processen opgepakt en is de planning en control-cyclus verbeterd. Medewerkers zijn trots op de SOR en voelen zich betrokken bij de organisatie en de leefwereld van de huurders.
SOR heeft veel expertise op het terrein van ouderenhuisvesting en heeft in de Rotterdamse regio een unieke positie. De organisatie is zichtbaar en betrokken bij (landelijke) beleidsontwikkeling op het terrein van ouderenhuisvesting. Medewerkers van de SOR pakken signalen op van huurders, werken samen met zorg- en welzijnspartners en stakeholders. De betrokkenheid van medewerkers is groot. De organisatie heeft ook een aantal aandachtspunten:
• De kwetsbare financiële positie. Door uitvoering van het financieel herstelplan heeft SOR weer (relatief beperkte) financiële mogelijkheden voor investeringen in vastgoedonderhoud, -ontwikkeling en verduurzaming. Dat moet de komende periode worden gerealiseerd op een manier waarbij geen grote financiële tegenvallers mogen optreden. Dat vraagt sturingskunst, projectcontrol en leiderschap.
• De uitvoering van de BIG-5 strategie van de SOR (optoppen, ondertoppen, splitsing, delen en herontwikkelen) heeft impact op bewoners van de complexen. Dat vraagt om afstemming en waar nodig om extra ondersteuning gezien de ietwat kwetsbare positie van ouderen.
• Voor de realisatie van de ambitie werkt SOR samen met partijen die kunnen bijdragen aan de realisatie van de missie. Daarbij gaat het om samenwerking met zorg- en welzijnspartijen, de provincie(s), gemeenten, ministeries, kennisinstituten, politie, collega-corporaties, maar ook beleggers en natuurlijk de huurders en de huurdersorganisatie. Constructieve samenwerking in een netwerk van partijen is complex en vraagt aandacht op de verschillende niveaus van operationeel tot strategisch.
• SOR verhuurt haar zorgwoongebouwen aan verschillende zorgpartners. Vaak zijn deze zorginstellingen ook de voorkeursleverancier van zorg en diensten in de zelfstandige woningen in het betreffende woongebouw. Dat kan de positie van SOR als verhuurder complex maken omdat het bieden van extramurale zorg niet mag leiden tot een exclusieve positie van één zorginstelling. De relatie met zorgpartners is een bijzonder punt van aandacht.
• In de regio Rotterdam is SOR een relatief kleine speler met een bijzondere positie als expert op het terrein van ouderenhuisvesting. Medewerkers werken met bezieling en vanuit hospitality. SOR wil zichtbaar blijven in het maatschappelijk krachtenveld en een betekenisvolle rol spelen. Dat vraagt om een gezaghebbende bestuurder met compassie voor ouderenhuisvesting en de daarbij horende dienstverlening.
• De opgave van SOR is complex. De realisatie vraagt om professionaliteit, efficiëntie en effectiviteit van de organisatie. De doorontwikkeling van de organisatie is een punt van aandacht. Dat vraagt om leiderschap en om integraal management.

SOR heeft nu een tijdelijk bestuurder en wil graag naar een vaste bestuurder die samen met de organisatie de uitdagingen oppakt.

Selectie procedure

Ben jij die ervaren en inspirerende bestuurder, dan nodigen wij je graag uit om je motivatie met CV te e-mailen naar sollicitatie@atrive.nl o.v.v. bestuurder bij SOR. Neem voor meer informatie contact op met Gerrit van Vegchel (06 52 67 01 12). Atrivé ondersteunt de Raad van Commissarissen en de organisatie van SOR bij de werving en selectie van de bestuurder.

De bezoldiging valt binnen de Wet Normering Topinkomens en is afhankelijk van achtergrond en werkervaring. Een geschiktheidsonderzoek/assessment kan onderdeel zijn van de sollicitatieprocedure. De benoeming van de bestuurder van SOR vindt plaats conform de richtlijnen van de Autoriteit woningcorporaties. Vanzelfsprekend is een vertrouwelijke behandeling van uw gegevens gewaarborgd.

De sluitingstermijn is 24 maart 2023. De selectiegesprekken zijn gepland op oriënterende gesprekken zijn gepland in op 3 april in Rotterdam.


Vacature plaatser

Wat wilt u doen?

Zoeken binnen vacatures
Wissen