Mogelijke aanbestedingsplicht voor corporaties

16-06-2021 18:37

De Europese Commissie heeft lidstaat Nederland per brief een laatste waarschuwing gestuurd over het naleven van EU-regelgeving omtrent aanbestedende diensten. De Commissie is van mening dat woningcorporaties overheidsopdrachten uitvoeren en daarmee aanbestedingsplichting zouden zijn. De zaak wordt mogelijk beslist door het Hof van Justitie, het hoogste rechtssprekende orgaan van de EU.

In de Nederlandse wet- en regelgeving worden corporaties beschouwd als private organisaties met een publieke taak. De regering heeft zich om die reden altijd verzet tegen het oordeel van de Commissie, waarover al sinds 2017 een discussie loopt. De Europese Commissie wil dat Nederland binnen twee maanden de EU-regelgeving gaat toepassen en corporaties aanbestedingsplichtig worden. Doet Nederalnd dit niet, dan wordt de kwestie hoogstwaarschijnlijk aanhangig gemaakt bij het Europese Hof van Justitie. 

Lees het artikel in het Financieele Dagblad (mogelijk voor abonnees)

Aedes
Branchevereniging Aedes schaart zich achter het standpunt van de Nederlandse regering. Aedes vreest dat door het navolgen van aanbestedingsregels vertraging ontstaat in woningbouw en de duurzaamheidsambities. 

Lees meer op de website van Aedes

Artikel AKD
Voor de website van AKD Advocaten en Notarissen schreven Marilou van der Feltz, Pieter Kuypers en Eelkje van de Kuilen een artikel over de juridische aspecten rond een mogelijke aanbestedingsplicht. Ook zij zien hierin een mogelijke reden voor vertraging in de woningbouw.


Terug naar overzicht

Veel gezocht