Rapport over risico's bij woningtoewijzing beschikbaar

20-08-2021 13:16

Het toewijzen van sociale huurwoningen door woningcorporaties moet eerlijk en transparant gebeuren. Onderzoek in opdracht van de Autoriteit woningcorporaties (Aw) toont aan dat het soms mogelijk is de regels te omzeilen. Dat schrijft de Autoriteit Woningcorporaties op de eigen website.

Het systeem van toewijzen is daardoor niet altijd waterdicht. Een woning kan worden toegewezen aan iemand die daarvoor eigenlijk (nog) niet in aanmerking komt. Het aantal misstanden in de woonruimtetoewijzing door corporatiemedewerkers is beperkt en corporaties treden hier doorgaans goed tegen op.

 Aedes zegt in een reactie op Twitter het volgende:

Rol VTW en intern toezicht
De VTW heeft, net als Aedes, deelgenomen aan de klankbordgroep van de Autoriteit Woningcorporaties. Directeur Albert Kerssies: 'Mooi dat de woningtoewijzing bij corporaties over het algemeen goed gaat en prima is geregeld. In het rapport van Companen gaan twee paragrafen (7.3 en 7.4, pag. 47 en 48, red.) over de rol van het intern toezicht en inzichten voor toezichthouders. Wij brengen deze uitkomsten onder de aandacht van onze leden.'

Lees hier het nieuwsbericht van de Autoriteit Woningcorporaties

Download hier het rapport 'Risico's bij woningtoewijzing' van Companen in opdracht van de Aw.


Veel gezocht