Trudo winnaar beste RvC Jaarverslag, Wooninvest en De Alliantie 2e en 3e.

29-11-2018 14:45

Woningcorporatie Trudo uit Eindhoven heeft de VTW-Berenschotprijs voor het beste RvC Jaarverslag 2017 gewonnen. Wooninvest uit Voorburg werd tweede en De Alliantie uit Hilversum bezette de derde plaats. De prijzen voor de top drie zijn op dinsdag 27 november uitgereikt in de Algemene Ledenvergadering van de VTW.

Wim van Winden, voorzitter van de RvC, nam de 1e prijs, een schilderij van kunstenares Hester van Dapperen, in ontvangst. Juryvoorzitter Eelkje van de Kuilen roemde de originaliteit van het winnende jaarverslag. De RvC van Trudo heeft volgens de jury het beste verwoord hoe zij toezicht heeft gehouden en welke keuzes zij gemaakt heeft. 

V.l.n.r: Paul Rutte van De Alliantie (3e plaats), Marja de Bruyn van Wooninvest (2e plaats) en Wim van Winden van Trudo (1e plaats) met hun prijzen.

Beoordeling jury
e
In de beoordeling van alle jaarverslagen heeft de jury onder meer gelet op hoe de RvC werkt, hoe de raad is omgegaan met de stakeholders en of ook lastige punten en dilemma’s benoemd worden. Tenslotte heeft de jury ook naar het taalgebruik gekeken: kan een geïnteresseerde huurder het verslag begrijpen, of staat het vol met jargon en afkortingen die alleen voor ingewijden bekend is?

Prijs beste RvC verslag
Elk jaar analyseert Berenschot in opdracht van de VTW de jaarverslagen van de RvC. Via een speciale digitale methodiek wordt de bijna driehonderd verzamelde jaarverslagen een score toegekend. De 15 hoogst scorende jaarverslagen worden vervolgens door de vakjury beoordeeld. Naast Eelkje van de Kuilen (AKD Advocaten en Woningwet-expert) bestaat de jury uit Ronald Paping (wethouder Arnhem) en Peter Hendriks (journalist Follow the Money). Uit hun selectie zijn 10 genomineerde jaarverslagen voortgekomen: Area, Baston Wonen, De Alliantie, Haag Wonen, Sint Trudo, Woningbouwvereniging Arnemuiden, Woondiensten Aarwoude-Woubrugge, Wooninc., Wooninvest en Woonkracht10. De jury heeft uit deze 10 nominaties na beraad de top drie uitgekozen.

Handreiking ‘Het verslag van de RvC’
De jury stelt vast dat de meeste RvC’s de VTW handreiking ‘Het verslag van de RvC’ gebruiken in het opstellen van het jaarverslag. Hierdoor lijken veel verslagen wel erg op elkaar. Juryvoorzitter Van de Kuilen gaf de leden daarom nog een tip mee: gebruik het stramien van de handreiking, maar wees niet al te slaafs in de uitvoering. Wijk af, voeg voorbeelden toe en maak transparant wat je doet. Dat zorgt voor een hoge score voor volgend jaar!

De kunstwerken zijn gemaakt door Hester van Dapperen, www.dapperen.nl .


Terug naar overzicht

Tags

VTW Publicaties
Toezicht met Passie