Zeeuwland 1e bij de VTW-Berenschotprijs voor het beste RvC Jaarverslag

Woningcorporatie Zeeuwland uit Zierikzee heeft dit jaar de eerste plaats behaald bij de VTW-Berenschotprijs voor het beste RvC Jaarverslag. Een trotse voorzitter George van Heukelom kreeg de prijs uitgereikt door juryvoorzitter Eelkje van de Kuilen. 

De jury vindt het RvC-jaarverslag een ‘eerlijk verslag’, waarin de RvC onder meer beschrijft waar ze tegen aanliep. De taal is begrijpelijk en de presentatie is mooi. Het had geen invloed op het juryoordeel, maar Zeeuwland heeft ook een video gemaakt over het jaarverslag 2018. U kunt deze hier bekijken.

De winnaar van vorig jaar, Sint Trudo uit Eindhoven, behaalde de tweede plaats. Bestuurder Edwin Jansen kwam namens de RvC (die hun eigen vergadering hadden) de prijs in ontvangst nemen. 

De derde plaats was voor deltaWonen uit Zwolle. Namens die RvC kreeg Bert van Moerkerk de prijs overhandigd.

De schilderijen zijn ook dit jaar weer gemaakt door kunstenares Hester van Dapperen. (www.dapperen.nl)

Analyse Berenschot
Michael Wessels, consultant datascience & digital innovation bij Berenschot, gaf een toelichting op de methodiek van de analyse van de jaarverslagen van Berenschot. Uit deze voorselectie zijn vijftien jaarverslagen als beste gekwalificeerd. Deze verslagen zijn door de jury, bestaande uit advocate Eelkje van de Kuilen, directeur Woonbond Paulus Jansen en journalist Peter Hendriks, beoordeeld en gewaardeerd. 

Wessels heeft ook onderzocht hoe de onderwerpen digitalisering en duurzaamheid in de RvC verslagen naar voren komen: in beide gevallen zien we een groei van het belang. In 2017 kwam duurzaamheid in 21% van de jaarverslagen niet voor; in 2018 was dat percentage gedaald naar 11%. Het belang van digitalisering is ook groeiende: in 2017 besteedde 66% van de jaarverslagen geen aandacht aan digitalisering; in 2018 is dat percentage gedaald naar 40%.

Lessons learned
De VTW is vier jaar geleden begonnen met het uitreiken van een prijs voor het beste RvC jaarverslag. Het doel was om hiermee een impuls te geven aan de kwaliteit van het jaarverslag. In onze optiek is dat zeker gelukt: de kwaliteit is over de hele linie verbeterd en de meeste RvC's gebruiken de handreiking 'Het verslag van de RvC'. Daarom was dit jaar de vierde en laatste keer dat de VTW-Berenschotprijs wordt uitgereikt.  

De VTW werkt, samen met de jury en Berenschot, nu aan de 'lessons learned' uit vier jaar analyse en beoordelingen van jaarverslagen. Meer informatie hierover volgt.


Terug