Terugblik symposium Kracht en Tegenkracht: "We moeten elkaar scherp en alert houden"

Op 20 februari vond het symposium ‘Kracht en Tegenkracht’ plaats in het Auditorium van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het symposium was georganiseerd door de Autoriteit Woningcorporaties (Aw) en de brancheorganisaties Aedes, de Nederlandse Vereniging Bestuurders Woningcorporaties (NVBW) en de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW).

Aanleiding voor het symposium is de Aw-publicatie ‘Kracht en Tegenkracht’, opgesteld door Marilieke Engbers. Het rapport is het resultaat van een zoektocht naar mogelijke risico’s bij langzittende bestuurders. Uit het onderzoek blijkt dat niet de zittingsduur bepalend is voor het risico maar de mate van tegenkracht uitgeoefend door de omgeving. Het rapport introduceert een nieuw woord: paradigmaverkleving. 

Sfeerimpressie (video 0:41m):

Tijdens het symposium hielden onderzoeker Engbers én acteurs ruim 250 deelnemers een spiegel voor over hun overtuigingen en eigen gedrag. Het uitgebreide verslag  van de bijeenkomst staat op de website van de Autoriteit Woningcorporaties. Marilieke Engbers heeft ook een filmpje van de bijeenkomst gedeeld op LinkedIn.

VTW voorzitter Guido van Woerkom heeft in zijn periodieke videocolumn een reactie gegeven op het rapport 'Kracht en tegenkracht'. Deze kunt u bekijken op ons YouTube kanaal.


Terug