1

Inleiding

De VTW heeft voor commissarissen een handreiking opgesteld over de wijzigingen van de Woningwet per 1 januari 2022. Voor RvC’s is het van belang om geïnformeerd te zijn over de wijzigingen. De wetswijziging heeft op een aantal punten belangrijke gevolgen voor het werkdomein van corporaties. Corporaties krijgen meer ruimte voor hun activiteiten. Een aantal andere wijzigingen zien op de governance. De extra ruimte die de Woningwet, al dan niet tijdelijk, biedt kan aanleiding geven voor interessante discussies tussen bestuurders en commissarissen van corporaties. Ook biedt de wetswijziging commissarissen aanleiding om te vragen hoe de compliance aan de nieuwe wet- en regelgeving binnen de eigen corporatie is geborgd.

Achtergrond

Op 1 juli 2015 is de herziene Woningwet in werking getreden. De regels werden destijds aangescherpt, mede ingegeven door de misstanden in de sector. Bij de inwerkingtreding is bepaald dat de herziene Woningwet na drie jaar geëvalueerd moest worden op de doeltreffendheid en effecten van de genomen maatregelen. Naar aanleiding van deze evaluatie, het rapport van de commissie Van Bochove in opdracht van Aedes en de aanbevelingen van de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) heeft de regering halverwege 2020 een groot aantal wijzigingen van de Woningwet en de onderliggende regelgeving voorgesteld. De Tweede en Eerste Kamer zijn, met inachtneming van een aantal amendementen, akkoord gegaan met het wetsvoorstel.

Volgens de wetgever hebben de wijzigingen van Woningwet als doel om de uitvoerbaarheid en toekomstbestendigheid van de wet te verbeteren. Dit komt tot uitdrukking in meer mogelijkheden voor lokaal maatwerk, ruimte voor meer risicogericht toezicht door de Autoriteit woningcorporaties (‘Aw’) en de beperking van administratieve lasten voor corporaties. De praktijk zal nu moeten uitwijzen in hoeverre de gewijzigde Woningwet deze doelen behaald.

Wat wijzigt er?

Niet alleen de Woningwet wijzigt. Ook de onderliggende regelgeving, het Besluit toegelaten instellingen volkshuisvesting (BTIV) en de Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting (RTIV) wijzigt.

Nieuw zijn de beleidsregels van de Aw. Een van de doelen van de wetswijziging is het ruimte bieden voor meer risicogericht toezicht door de Aw. Dit heeft bijvoorbeeld als gevolg dat detailregels in de Woningwet zijn geschrapt en zijn vervangen door open normen. Om invulling te geven aan deze open normen heeft de Aw beleidsregels opgesteld. In de beleidsregels licht de Aw toe hoe zij haar bevoegd­heden inzet en hoe zij bepaalde open normen interpreteert. Voor corporaties ­bevatten de beleidsregels essentiële informatie die niet direct uit de wet is af te leiden. Het is daarom van belang dat medewerkers van corporaties kennis nemen van de voor hen relevant beleidsregels.

Arrow-prev Arrow-next