4

Rol commissarissen:
vragen aan bestuur

Een brede visie op duurzaamheid is noodzakelijk. Wat is de rol van toezichthouders?

De energietransitie, biodiversiteit, circulaire economie. Al deze thema’s die onder het kopje duurzaamheid vallen, hangen met elkaar samen. De urgentie is groot: de planeet loopt tegen grenzen aan, actie is noodzakelijk.

Commissarissen moeten een maatschappelijke antenne hebben: zij moeten zich bewust zijn van de urgentie en de complexiteit van het thema duurzaamheid. Zij moeten kennis hebben over de afzonderlijke thema’s, maar deze ook in onderlinge samenhang kunnen beschouwen. Van belang is dat zij de bestuurder op de brede visie op duurzaamheid bevragen. Daarnaast is de werkgeversrol rol relevant: welke type leiderschap / bestuurder is nodig om deze urgente thema’s voortvarend aan te pakken?

1. VRAGEN STRATEGIE > BREDE VISIE OP DUURZAAMHEID

Is duurzaamheid onderdeel van de strategie? In hoeverre neemt de corporatie bij de update van de strategie een update mee op het gebied van duurzaamheid?

Welke thema’s kiest corporaties? (Energietransitie, circulaire economie, biodiversiteit) Hoe zijn deze thema’s gekozen, wat is het doel? En bekijkt de corporaties de thema’s in onderlinge samenhang? Heeft de corporatie een brede visie op duurzaamheid?

Wat zijn de gevolgen van de keuzes voor duurzaamheid voor de financiering?

2. VRAGEN CIRCULAIRE ECONOMIE

Strategie

Wat is de visie van de corporatie op haar bijdrage aan een circulaire economie (CE)? Waar is die visie terug te vinden?

Hoe heeft de corporatie haar CE-visie vertaald in een strategie en acties?

Hoe zorgt de corporatie ervoor dat de levensduur van haar woningen zo lang mogelijk is, bijvoorbeeld door aanpasbaarheid en flexibiliteit?

Hoe waarborgt de corporatie dat de waarde van componenten, materialen en grondstoffen in woningen bij sloop en renovatie zoveel mogelijk behouden blijft?

In de circulaire economie wordt (ten opzichte van de lineaire economie) vaak intensiever en langduriger met externe partners samengewerkt. Hoe heeft de corporatie zich hiervoor toegerust? Heeft de corporatie zicht op de organisatorische en financiële kosten en de opbrengsten?

In welke mate zijn principes uit de circulaire economie ingebed in het strategisch voorraadbeleid van de corporatie?

Kansen en risico’s

Het implementeren van circulaire bedrijfsmodellen en -processen gaan gepaard met organisatieveranderingen, transactiekosten en mogelijk (nieuwe) vormen van ketenafhankelijkheid. Anticipeert de corporatie voldoende op de risico die hiermee gepaard?

Heeft de corporatie een beeld van de grondstoffen en materialen in haar woningbezit (b.v. een materialenpaspoort). Kent de corporatie de waarde van die grondstoffen en materialen en de potentie voor hergebruik?

Maatschappelijke partners

Welke rol speelt circulariteit bij de overheden (b.v. gemeenten) in het werkgebied van de corporatie? Welke kansen biedt dit de corporatie?

In welke mate zijn ketenpartners van de corporatie bezig met circulariteit? Hoe kan de corporatie aanhaken bij die initiatieven of circulaire oplossingen stimuleren?

In hoeverre is de corporatie bezig met de bewustwording en sensibilisering van bestuur, managers, medewerkers over de kansen en risico’s van de circulaire economie? (Deze vraag kunnen toezichthouders overigens ook aan zichzelf stellen).

Hoe ondersteunt de corporatie haar huurders in circulair gedrag?

Hoe gebruikt de corporatie haar inkoopbeleid om ketenpartners uit te dagen in het ontwikkelen van circulaire oplossingen?

Mogelijke vragen voor toezichthouders over de operationalisering van ambities op het gebied van circulariteit:

  • In welke mate heeft de corporatie zicht op de kansen die zich voordoen in de levenscycli van haar vastgoed?
  • Verkent en gebruikt de corporatie deze kansen? Waarom wel? Waarom niet?
  • Heeft de corporatie zicht op de risico’s? Hoe gaat zij daarmee om?
  • Hoe geeft de corporatie vorm aan samenwerkingsverbanden rond circulariteit

3. VRAGEN BIODIVERSITEIT

Strategie en beleidsniveau

Is vergroening van de woonomgeving/biodiversiteit een thema?

Heeft de corporatie een strategie? Hoe is die uitgewerkt? Wat staat er over in de koersdocumenten?

Heeft de corporatie budgetten toegekend? Is het thema onderdeel van de bredere duurzaamheidsstrategie? Zijn er KPI’s geformuleerd?

Is dit een thema tijdens gesprekken of convenanten met de gemeente? Staat er iets over in de woonvisie van de gemeente? Is dit een thema wat besproken wordt met de huurdersvereniging?

Investeringsvoorstellen

Op welke wijze is groen/biodiversiteit in het plan opgenomen? Wat betekent dit voor de financiering?

Rapportage

Op welke wijze wordt er verantwoording over afgelegd bijvoorbeeld in het jaarverslag?

Arrow-prev Arrow-next