Duurzaamheid

De VTW heeft een werkgroep 'Duurzaamheid' ingesteld, bestaande uit VTW leden en directeur Albert Kerssies. Doel van de werkgroep is om een aantal kaders en handvatten te bieden voor VTW leden als het gaat om toezicht op duurzaamheid. De werkgroep bouwt voort op de (verouderde) handreiking 'Toezicht op Duurzaamheid' uit 2013.

Lees hier de paper van de werkgroep duurzaamheid: 'De rol van de toezichthouder bij duurzaamheid' (pdf) 

De werkgroep heeft ook een materialiteit matrix in powerpoint gemaakt.


De leden van de werkgroep Duurzaamheid (foto's: Mark Prins fotografie)


Wat betekent duurzaamheid voor toezichthouders?

Duurzaamheid, of maatschappelijk verantwoord ondernemen,  is een breed begrip en heeft vele diverse aspecten, op de gebieden  ‘people, planet en profit. Elke sector en elk bedrijf zal haar eigen focus moeten bepalen in duurzaamheid. Op welke aspecten heb ik impact en wat vinden mijn stakeholders belangrijk dat ik oppak? Cruciaal bij duurzaamheid is integraal denken en handelen.  Waarbij de people, planet en profit aspecten in samenhang worden bekeken en besloten.
Voor onze sector de woningcorporaties kom je dan uit bij thema’s zoals stakeholdermanagement, tevreden huurders, beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van woningen in leefbare wijken aan de People kant, transparantie, beloningen en rendement aan de Profit (ook wel Prosperity genoemd) kant en tenslotte Planet, energie, CO2 uitstoot, biodiversiteit en circulaire economie.

Links

Presentaties bijeenkomsten 2019

Leden werkgroep

Gerard van Bortel is assistent professor housing management aan de Technische Universiteit Delft. Daarnaast is hij toezichthouder bij woningcorporatie Parteon in Wormerveer (tot december 2017). 

 

Elfrieke van Galen is partner bij The Rock Group en toezichthouder bij woningcorporatie Ymere in Amsterdam.

 

Caro Niestijl is architecte en associate partner bij Servicewise. Ze is toezichthouder bij Rijswijk Wonen.

 

Anne-Jo Visser is programmamanager Energie bij de gemeente Utrecht. Zij was tm september 2017 toezichthouder bij studentenhuisvester SSH in Utrecht.

 

Albert Kerssies is directeur van de VTW en toezichthouder bij Habeko Wonen in Alphen a/d Rijn.

 

Overige informatie


Veel gezocht