‘Corporaties hebben extra geld nodig voor energietransitie’ - Ed Nijpels te gast tijdens (online) VTW Ledencongres op 9 oktober

21-08-2020 08:24

Corporaties hebben extra geld nodig om hun 2,4 miljoen woningen van het aardgas te halen. De politiek moet daarvoor geld op tafel leggen. Dat stelt Ed Nijpels, bewaker van de uitvoering van het Klimaatakkoord. Hij is te gast als spreker tijdens het online congres van de VTW over Toezicht op de energietransitie op 9 oktober.

Tekst: Lisette Vos

Uit het recente rapport Opgaven en middelen blijkt dat corporaties miljarden euro’s tekortkomen om voldoende woningen te bouwen én de woningen te verduurzamen. Volgens Ed Nijpels, voorzitter van het overleg Klimaatakkoord dat erop toeziet dat alle sectoren de gemaakte afspraken uitvoeren, is daarvoor een simpele oplossing: als de politiek wil dat de doelstellingen van het Klimaatakkoord gehaald worden, dan moet er geld op tafel komen, stelt hij.

Nijpels: ‘Tenzij de politiek twijfelt over de bijdrage van de sector gebouwde omgeving aan het Klimaatakkoord, maar dat heb ik niet gehoord. We hebben het niet alleen over corporatiewoningen, maar ook over twee keer zoveel woningen van particulieren. Zij moeten ook worden geholpen. En dan is er inderdaad ook het forse tekort aan woningen. Je hoeft geen expert te zijn om te voorspellen dat dit grote thema’s worden tijdens de komende kabinetsformatie. Maar ik zeg wel dat het niet alleen om extra geld gaat. De verschillen tussen corporaties zijn groot. Veel corporaties zijn al met de energietransitie aan de slag gegaan. Extra geld ja, maar wees als sector ook creatief. Ik heb niet dé oplossing, maar leer van elkaar.’ 

Als voorzitter van het Klimaatberaad presenteerde Ed Nijpels – in opdracht van kabinet Rutte- in juni vorig jaar het Klimaatakkoord. In 2030 moet Nederland 49 procent minder CO2 uitstoten (ten opzichte van 1990), en in 2050 95 procent minder. Aan de sectortafels zijn afspraken gemaakt om samen die doelstelling te halen. Voor de Gebouwde omgeving moeten in 2030 de eerste 1,5 miljoen bestaande woningen van het aardgas af. In 2050 geldt dat voor alle 8 miljoen woningen, waaronder 2,4 miljoen corporatiewoningen, en 1 miljoen gebouwen.

Programma online congres op 9 oktober
Ed Nijpels is te gast tijdens het online congres over Toezicht op de energietransitie. We nodigen u graag uit om deel te nemen. Het programma is online te volgen. We starten met een live talkshow waaraan naast Ed Nijpels, ook VTW-voorzitter Guido van Woerkom, Annemarie Küppers (BZK) en Kristel Lammers (NP RES) deelnemen. Daarna volgt een reeks aan online sessies waaruit deelnemers een keuze kunnen maken. Het volledige programma vindt u hier: https://www.vtw.nl/ledencongres.

VTW Special over Toezicht op de energietransitie
De VTW brengt over hetzelfde thema een uitgebreide special uit: alle VTW-leden en onze belangrijkste relaties ontvangen het magazine voor het congres in de bus. In de VTW Special staat onder meer het complete interview met Ed Nijpels.


Veel gezocht