5

Verantwoordelijkheid werkgever/-nemer

De maatschappelijk ambitie van duurzame inzetbaarheid is om medewerkers van alle leeftijden competent, betrokken, gemotiveerd en gezond te houden.

Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer waarbij van de werkgever wordt verwacht dat het gesprek met de werknemer niet alleen gaat over gewenste competenties, motivatie, betrokkenheid en gezondheid, maar ook over de diepere drijfveren van de werknemer, de levensfase, ambities en perspectieven. Van medewerkers wordt in toenemende mate verwacht dat zij zich aanpassen aan ontwikkelingen en zo goed en duurzaam mogelijk inzetbaar blijven. Over de wijze waarop dat gebeurt worden op individueel niveau afspraken gemaakt over de vakinhoudelijke kennisontwikkeling, opleidingen en ontwikkeling van competenties en de investering in vitaliteit (de eigen fitheid en gezondheid). Hierbij is van belang dat de leidinggevende aangeeft wat, gezien de (strategische) opgave, verwacht wordt van medewerkers, niet alleen vakinhoudelijk maar ook wat betreft de competenties en de gedragscultuur. Corporaties streven naar een professionele cultuur. Dat vraagt om medewerkers die bereid zijn tot:

  1. Resultaatgerichtheid: met alle medewerkers worden afspraken gemaakt over te realiseren prestaties en de maatstaven die daarbij horen en welke vormen van samenwerking met anderen nodig zijn om de resultaten neer te zetten.
  2. Rekenschap afleggen en feedback ontvangen: medewerkers leggen rekenschap af over hun functioneren in de richting van hun collega’s, leidinggevenden en andere partners buiten de organisatie en zijn bereid feedback te ontvangen.
  3. Verantwoordelijkheid willen nemen voor de eigen professionaliteit, inzetbaarheid en ontwikkeling. De eigen verantwoordelijkheid van medewerkers zal door het HR-beleid van de corporatie ondersteund worden, maar vanzelfsprekend wordt er eigen inzet en initiatief verwacht.
  4. Acceptatie van differentiatie. Medewerkers worden gekend en erkend om wie ze zijn en wat ze kunnen. Niemand kan alles. Daarom worden medewerkers ingezet naar hun competenties waarbij draagvlak, uitleg en verantwoording van belang zijn.

Deze kenmerken sluiten aan bij de behoefte aan zelfbeschikking van medewerkers en de wens om op het werk te kunnen laten zien wie ze zijn. Medewerkers willen zinvol werk verrichten en ook verantwoordelijkheid dragen voor te realiseren prestaties. Daarbij is van belang dat de werkgever zorgt voor belangrijke randvoorwaarden zoals:

  • een gezond psychologisch klimaat
  • veilige en gezonde werkomgeving
  • marktconforme arbeidsvoorwaarden
  • adequaat management
  • een transparante organisatiestructuur, en
  • open communicatie.

Voor corporaties en medewerkers zijn veel instrumenten en middelen beschikbaar om duurzame inzetbaarheid te realiseren. Voor de corporatiesector zijn verschillende initiatieven en subsidiemogelijkheden ter bevordering van duurzame inzetbaarheid van medewerkers. In bijlage 1 wordt een beeld geschetst van deze initiateven, mogelijkheden en (wettelijke) verplichtingen ten aanzien van duurzame inzetbaarheid.

Arrow-prev Arrow-next